Svaret till Mandelmanns – efter sorgliga kampen

Akram får stanna: ”Har varit mycket rädsla”

1 av 2 | Foto: Cecilia Möller/TV4
Marie och Gustav Mandelmann.
NÖJE

Den afghanske flyktingen som under en längre tid jobbat på Mandelmanns gård har äntligen fått uppehållstillstånd.

Nu får han fortsätta jobba på gården, och Marie och Gustav Mandelmann är överlyckliga.

– Det har ju varit så mycket anspänning och rädsla, säger Marie Mandelmann till Allers.

Marie och Gustav Mandelmann har för Nöjesbladet tidigare berättat om sin kamp för om flyktingen Akram som jobbade hos dem. Ett asylboende i Simrishamn kontaktade paret och frågade om den då 18-åriga pojken kunde få plats hos dem på gården.

– Hans mamma är död och efter någon månad i Sverige slutade plötsligt pappan att svara, han tror att de inte lever. Det är troligt att hans pappa och syskon straffats för att Akram inte fanns där på morgonen som de lovat. Akram har så dåligt samvete för att han har överlevt. Vi försöker stötta honom och säga att: din pappa ville att du skulle överleva.

– Det kan bli avslag, det är många som skickas hem till Afghanistan, det är väldigt sorgligt. Vi kommer verkligen slåss för honom om det skulle bli ett negativt beslut.

”Vi åker med till Migrationsverket”

Senast i maj visste de inget om situationen:

– Det är inga roliga nyheter. Han har inte hört något om sin familj, talibanerna har tagit ännu hårdare tag om regionen. Om några veckor åker jag och Marie med honom upp till Migrationsverket för att reda ut hans skäl för att få stanna. Han pratar väldigt bra svenska och trivs här. Han är med och arbetar, det är svårt att sitta och rulla tummarna när så mycket är osäkert, sa Gustav Mandelmann.

Glädjebeskedet

I fredags kom äntligen glädjebeskedet. Akram får uppehållstillstånd i Sverige och kan stanna på gården, ett besked som fick honom att svimma.

– Det har ju varit så mycket anspänning och rädsla, förklarar Marie Mandelmann för Allers.

Paret Mandelmann ser Akram som en del av sin familj, och precis som deras egna barn arbetar Akram på gården. Beskedet innebär också att Akram nu får arbetstillstånd och därmed kan få lön.

– Han är med mig alla dagar och fodrar höns, plockar ägg, matar grisar och mjölkar kor. Det är fantastiskt, jag är så lycklig för den här pojken. Här kommer en person som levt självhushållande utan el sedan barnsben, nu kan jag fråga hur de gjorde och vad de odlade, sa Gustav Mandelmann till Nöjesbladet tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM