Mejla

Fredrik Virtanen

SVT lever ännu på Wegelius succér

NÖJE

Annie Wegelius var en av de verkligt stora och skickliga som höll sig i bakgrunden.

Hon var mästarnas mästare på tittarsuccér.

Tv-branschen förknippas ofta med stjärnorna, profilerna – programledarna. De som hyllas när programmen går bra, och som för all del sågas när det går dåligt .

Egentligen är det helt andra personer som både bör hyllas och sågas. De som verkligen är ansvariga för programmen. De som bestämmer och skapar.

Annie Wegelius var en av de absolut största av alla tv-makare som arbetar i det fördolda.

Modernitet, koll och tuff attityd var hennes signum. Hon var snabbt, för att inte säga först, ute i den kommersiella tv:ns utveckling som ofta sågades som tingeltangel-tv men som var branschens oundvikliga framtid.

Redan i mitten av 80-talet var hon med om att starta TV3. Därefter grundade hon ett av branschens första produktionsbolag, Wegelius-tv, långt innan det var vanligt att program producerades utanför tv-husen. Samtidigt tillkom fler och fler kanaler efter att SVT:s monopol föll sönder och digitaliseringen bredde ut sig.

Den egentligen enda plumpen i karriären var satsningen på utbildningsföretaget K-world. Antagligen var hon alltför tidigt ute på internet. I övrigt gick det mesta ständigt uppåt för Wegelius.

För dagens tittare lever Annie Wegelius kvar som programdirektör för SVT under slutet av 00-talet, innan sjukomen gjorde att hon slutade 2013.

SVT:s vd Eva Hamilton hade näsa för snillen och var inte rädd för kommersiella Wegelius. Hon fräschade upp både utbudet och utseendet. Framför allt skapade Wegelius i mångt och mycket de program som ännu är SVT:s flaggskepp med miljon-tittning varje vecka de sänds:

”Dobidoo”, ”Allt för Sverige”, ”Mästarns mästare” och ”Skavlan” kan alla härledas till Wegelius tid som programdirektör.

Det var även hon som styrd skeppet när Oldsberg och Hellberg försvann från ”På spåret”, vilket gav långköraren existensberättigande för nya generationer med Luuk och Lindström i täten.

Faktum är att det är svårt att komma på några SVT-succér som tillkommit efter Wegelius tid på SVT. Hon har lämnat efter sig ett stort hål som ingen lyckats fylla.

På ett personligt plan vill jag gärna tillägga att hon var en rolig, smart och salt person att träffa på. Alltid sugen på att bråka lite om tv och hur den borde se ut, och alltid med ett hyggligt ord över.

Jag förstår att tv-branschen har sorg i dag. Det är ont om den typen av kungligheter som alla vet vem det är, och tycker om, men som är okända för de miljontals människor som njuter av programmen.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på super-tv:n från LG. Spara över 8000 kr! Köp här.

Komplett.se

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

Tv-hallåorna vi minns

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Hamilton

På spåret

Fredrik Virtanen

SVT, Sveriges Television

Annie Wegelius