Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Nära vännen berättar om hans sista tid

Michael Nyqvist blev snabbt sämre de senaste månaderna.

Och bara några få av hans närmaste visste om hans cancer.

– Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta, säger filmaren Susanne Cederberg.

Hon var en av Michael Nyqvists närmaste vänner.

För runt tio år sedan lärde filmaren Susanne Cederberg känna honom i jobbsammanhang och en vänskap började slå rot.

– Jag har gjort flera porträtt på kända människor och ville göra ett på Micke 2009 när han slog igenom i ”Millennium”. Men då hade han inte tid, han for över hela världen då, säger hon.

Men vid en middag för över ett år sedan ändrade han sig.

– Han sa: ”Susanne, nu gör vi porträttet du ville göra”. Jaha, tänkte jag. Jag visste inte om jag ville eftersom jag helst ville göra det innan jag kände honom för väl. Men han sa: ”vi gör en grej av att vi känner varandra”. Och så blev det ett porträtt ändå.

Fick veta för ett år sedan

Hon följde honom kors och tvärs, i arbete och privatliv. Den Michael Nyqvist som inte gärna figurerade i skvallersammanhang öppnade upp sitt innersta.

– Han hade en enorm integritet och var inte som många andra och visade upp sina hem och så, men jag fick följa honom på hans sommarställe. Jag fick hans förtroende, det är jag jättetacksam för.

I slutet av arbetet med filmen fick han reda på att han drabbats av cancer.

Susanne var en av de få som fick veta.

– Det var för ett år sedan ungefär. Då tog jag upp det med honom och sa "det måste vi ju ha med på något vis". Jag tänkte att om det skulle komma ut att han var sjuk skulle det kännas konstigt att det inte fanns med i filmen.

Men han vägrade och det respekterade hon.

– Jag tycker att han gjorde rätt. Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta för han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det.

Besökte honom för en vecka sedan

Då, när det första beskedet kom anade ingen hur illa det skulle gå.

– Det verkade inte så farligt då. Det är ju många som klarat sig, den rädslan fanns inte då. Han har haft gott mod hela tiden och hoppades att det skulle ge med sig, men det har det inte gjort. Ibland var han väldigt förtvivlad, och ibland mer positiv. Men han hade alltid sin humor kvar. Han var en fantastiskt rolig person att vara med.

På slutet verkar allt ha gått väldigt snabbt.

– Jag besökte honom hemma för drygt en vecka sedan och hade sms-kontakt med honom över helgen. Vi har hörts flera gånger varje vecka. Jag är så glad att jag var och hälsade på. Han har alltid haft en så enorm humor och varit en fantastisk person.

”Tror inte folk förstår”

Plötsligt kom beskedet, under tisdagskvällen när svenska folket såg på ”Allsång på Skansen” och Susanne Cederberg befann sig på en middag. När vi pratar skakar ännu rösten, men hon vill berätta. Hon vill hedra sin vän.

– Jag saknar honom enormt mycket redan nu, både som vän och som en väldigt stor aktör. Även om jag vetat om det. Jag tror inte att folk förstår hur stor han egentligen var, utomlands och så.

Filmen sändes i höstas och läggs ut på SVT Play under dagen.

Hon fingrar på mobilen.

– Just nu tittar jag på sms:en från när han sett den färdigklippta dokumentären. "Jag känner mig så stolt över din film", skrev han. Han var väldigt glad över att den blev gjord. 

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Izabella Scorupco: ”Jag har aldrig upplevt en sån här sorg förr”

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist