Plura: ”Sovklockan tickar igång efter ett visst antal öl”

Här är han bästa tips inför midsommar

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Plura Jonsson.

Plura Jonsson tipsar om midsommarmat och delar med sig av gamla minnen.

Men själv är han ingen stor beundrare av högtider, avslöjar han.

– Jag är så gammal så jag har en sovklocka som tickar igång efter ett visst antal öl, säger Plura.

Sedan några veckor tillbaka njuter Plura Jonsson, 65, av sommarsolen på sitt lantställe i södra Sörmland nära Harpsundssjön. Där blir han kvar över midsommar, tillsammans med sin Maria. Men någon högtids-firare är han inte. Den punkten är han bestämd på.

– Jag tycker att det är ganska skönt att skippa egentligen. Man kan äta sill, det är alltid gott. Men det blir ingen midsommarstång, eller dans och dragspelsmusik, säger han.

Den klassiska maten verkar däremot desto viktigare. Den lagar han gärna själv. Det är inte på tal med färdigköpt, förutom matjesillen, och han har inget emot att dela med sig av sina egna recept på lax, Janssons frestelse och snaps.

– Hade vi varit många hade vi säkert gjort köttbullar också, men inte i år. Nu ska folk hotta upp köttbullarna så mycket, med vitlök och sånt. Men jag gör väldigt klassiska köttbullar. Man rullor dem smått, tycker jag. Det blir en bra munsbit, säger han.

”Det ringer alltid folk”

Planerna för midsommarafton är inte helt spikade, men i huset på 300 kvadratmeter finns det plats för gäster om andan skulle falla på. Och i det stora växthuset på tomten som just nu är fullt med tomatplantor finns ett bord för tio personer om den svenska sommaren inte visar sig från sin finaste sida.

– Det får bli som det blir. Det kanske kommer massa folk, det kanske kommer en, eller tre. Det ringer alltid folk och frågar om de får komma över på midsommar. När man var yngre planerade man flera månader innan. Man var alltid stora gäng som skulle fira midsommar och satt uppe hela natten. Men så är det inte nu längre, säger han.

På frågan vilken mat han bäst grundar med innan snapsandet är svaret lite svävande.

– En del äter midsommarlunch och börjar dricka redan till lunch. Det har jag aldrig gjort. Jag brukar spara mig till kvällen. Jag är så gammal så jag har en sovklocka som tickar igång efter ett visst antal öl och ett visst antal snaps, och sedan känner jag att det är dags att gå och lägga mig. Så mig själv kan jag reglera ganska bra, säger Plura.

”I Roslagens famn”

Han minns tillbaka till tider då han orkade hålla sig vaken och fira.

– Fina midsommarminnen var när vi hyrde husbåt och det var tropiska nätter med över 20 grader. Solen går aldrig ner och man sjunger Evert Taube. Helst ska man ha en musikmaskin som min bror bredvid sig som kan veva vad som helst på gitarr, säger Plura, och sedan brister han ut i sång.

”I Roslagens famn på den blommande ö,
där vågorna kluckar mot strand...”

Han avbryter sig själv.

– Sånna midsommarnätter minns man. Och så minns man midsommarnätter från sin ungdom när man har campat och vaknat i ett tält klockan 04 och mått illa. Men jag har mest fina minnen från midsommar, säger han.

Så visst var Plura Jonsson trots allt en midsommarfirare en gång i tiden. Eller är kanske fortfarande, till och med.

– Jag ska nog göra köttbullar i år ändå. Nu när vi pratar om det blir jag lite sugen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE