”Yoga Girl” Rachel Bråthén

Yoga girl: ”Att föda barn är en övernaturlig grej”

Rachel Bråthén berättar i stor intervju om: Mammalivet, relationen till sin mamma, förlossningen, karriären och framtidsplanerna

Av: 

Louise Åström

NÖJE

Hon är mamma, yogalärare, författare och entreprenör.

I en stor intervju med Nöjesbladet berättar nu Rachel Bråthén, mer känd som ”Yoga girl” om sitt liv på Aruba och i Sverige.

– Det är en sån överväldigande kärlek att vara mamma, säger hon.

Rachel Bråthén är den svenska yogaprofilen som visar upp sitt liv på Aruba för över två miljoner följare på Instagram. Hon har gjort sig känd under namnet Yoga girl och är både entreprenörskvinna och mamma.

Vi träffar Rachel på Hobo, den norska miljonären Petter Stordalens nya hotell på Brunkebergstorg i Stockholm. Där gör Rachel en så kallad ’pop up-mediation’ inför besökare på ett event som hålls av hennes, barndomsvännens Olivia Rotschild och Leticia Reyes välgörenhetsorganisation ”109 world”.

– Jag har alltid varit intresserad av välgörenhet. När jag var liten ville jag bli läkare och jobba med ’Läkare utan gränser’. Det var min dröm. Sedan kom jag in på yogan. En av yogans grenar handlar om att se och ge tillbaka, säger hon till Nöjesbladet.

Det är så mycket bättre att vara mamma än jag trott.

Dagens event är en del i en kampanj som fokuserar på kvinnor. En missionstripp ska göras till Öland och vinsten går till ett sjukhus i Kongo som hjälper kvinnor som blivit våldtagna och utsatta för sexuella trakasserier. Rachel berättar hur hon velat lyft kvinnofrågan länge och att det nu blev extra aktuellt i och med att både hon och flera inom organisationen blivit mammor.

”En överväldigande kärlek”

För tre månader sedan blev Rachel och hennes make Dennis Schoneveld föräldrar för första gången när dottern Lea Luna föddes.

– Det är så mycket bättre att vara mamma än jag trott. När vi kom hem från sjukhuset ringde jag en av mina bästa vänner, grät och sa ’varför har du inte sagt att det är såhär att vara mamma?’. Hon svarade: ’för att det inte går att förklara’. Det är en sån överväldigande kärlek. Alla klyschorna är sanna, men de räcker inte till.

Det var jobbigt, så jävla jobbigt. Men nu känns det som att det är över.

Att bli mamma förändrade också Rachels syn på världen.

– Bara att föda barn är en övernaturlig grej. Det är helt sjukt att kvinnor gör det varje dag. Jag har en helt ny respekt för min mamma och för alla kvinnor som jobbar och har barn.

På Aruba, där hon och Dennis bor, är det bara kvinnorna som tar hand om barnen, förklarar Rachel. Männen får en dag ledigt efter att barnet fötts. Rachel och Dennis lever inte så.

– Vi har vänt på det. Han skämtar ofta om att han vill vara en lattepappa. När han gick på stan med henne själv på Aruba så stannade folk honom på gatan och frågade om något hade hänt med mamman.

Läkte såren med mamman

Rachel har haft en ansträngd relation till sin mamma under sin uppväxt. Hon har känt att hon behövt agera mamma till sin egen mamma. När Lea Luna föddes ändrades deras relation.

– Innan var det som en smärta som levde kvar och manifesterades i vår relation gång på gång. Lea Luna har fått läka massor av saker. Jag och mamma är så nära nu. Det är inte så viktigt att leva i det förflutna längre. Det var jobbigt, så jävla jobbigt. Men nu känns det som att det är över.

Planerar du och Dennis fler barn?

– Veckan Lea Luna föddes tänkte jag ’aldrig igen’. Men Dennis vill så gärna ha en liten kille. Jag sa att ’då kan du föda barnet själv så kan jag ta semester’. Jag tror att det kanske blir flera barn om några år.

Rachel om förlossningen

Rachel födde dottern Lea Luna på Aruba där hon och maken Dennis har sin bas. Förlossningen var 24 timmar lång.

– Det var så tufft. Det var den coolaste grejen jag någonsin gjort. Kan man föda barn kan man göra vad som helst. Men det gör så jävla ont. Jag hade tänkte att ’det kan inte vara så illa som de säger’. Men det var värre.

Mot slutet av förlossningen satt hon i lotuspositionen i fyra timmar, berättar hon. Det faktum att hon är en van yogautövare gör att hon kan kontrollera sin andning.

– Hade jag inte haft andningen hade jag skrikit efter epidural. Jag födde utan smärtlindring vilket var mitt mål. Samtidigt tänker jag att ’hur du än föder- power to you’.

Rachel om framtidsplanerna

I dagsläget har Rachel sju bolag i fyra olika länder. Samt två organisationer. Hon skriver även på en ny bok. Samtidigt lyfter hon på ögonbrynen inför ordet ’superkarriär’.

– Jag tänker att jag kan göra mycket mer. Men det är klart att det går fantastiskt bra. Vi är lyckliga och har det jättebra. Men karriärmässigt känner jag att det här bara är början.

Ett mål är att öppna en kedja yogastudios i Sverige för att sprida sin ’Island yoga’ från Aruba.

– Yoga ska vara opretentiöst. Går man till yogastudios här känns det ibland som att man måste vara uppklädd för att det kostar mycket. Det behöver inte vara dyrt. Jag tycker också att det behövs mer yoga i förorterna och på skolor.

Rachel om att bo i Sverige

Rachel och Dennis bor till vardags på Aruba. Men nyligen köpte de en lägenhet i Stockholm.

– Vi har bara bott här i två veckor. Nu med bebis och familj har vi ett annat syfte att vara här.

Tanken är inte att flytta till Sverige permanent.

– Men tre till fyra månader här om året vore jättekul.

Rachel om att balansera karriär och mammaliv

Rachel beskriver sig själv som en perfektionist. Innan intervjun har hon gjort en sju timmar lång fotografering.

– Jag tror inte jag är ensam om att vilja göra allt. Det är en konstant läxa att lära sig att backa och låta andra ta plats just för att man måste våga släppa taget och låta sig vara hemma och mysa.

Att få ihop karriären och vara mamma samtidigt är en utmaning, tycker hon.

– Det är jättesvårt. Samtidigt som de tär så mysigt att vara hemma med min dotter så börjar det klia i fingrarna efter en vecka. Jag strävar efter att hitta balansen. Hon går förs.t Hon är så mysig, härlig och enkel. Men vi har haft veckor där det varit svårare och jag inte vill lämna huset. Då får jag öva mig på att säga nej.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Yoga girl: ”Bilen rullade runt flera gånger”

ÄMNEN I ARTIKELN

”Yoga Girl” Rachel Bråthén

Yoga

Kärlek

Aruba

Relationer