Hans Mosessons ilska mot låga pensionerna: ”Bedrövligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Ica-reklamen räddade honom.

Men många av Hans Mosessons vänner går knappt runt på sin pension.

Nu ansluter tv-profilen sig till raden av skådespelare som rasar mot de låga pensionerna.

– Det är bedrövligt alltså, säger han till Expressen.

Hans Mosesson har tjänat miljoner på jobbet som Ica-Stig.

Men utan reklamuppdraget hade skådespelaren och artisten fått klara sig på en minimal inkomst.

Nu rasar den före detta Nationalteatern-musikern mot de låga pensionerna som många i hans närhet tvingas leva på.

– Det är bedrövligt alltså. Många i min generation sitter i fattigpensionärsträsket. Jag känner flera som tvingats hitta jobb efter att de är 65 så att de kan få in lite extra pengar och överleva, säger han till Expressen.

Han fortsätter:

– Folk ska ju inte jobba och inte få någon pension. Det är ju helt galet.

1 av 2

”Betalar inte ett öre i pension”

Hans Mosesson har en bakgrund som sångare och skådespelare i proggbandet Nationalteatern och har jobbat i fria teatergrupper i många år. Under en period tvingades han köra taxi för att få ihop ekonomin.

Det resulterade i ett minimalt pensionssparande.

– Fria teatergrupper betalar ju inte in ett öre i pension. Och när jag jobbade på stadsteatrar så drog de skatt och betalade in pengar till pensionssystemet. Men jag fick inget. Det fick jag reda på först när jag väl behövde pengarna. Så alla de där åren när jag jobbade på riksteatrar, stadsteatrar och regionsteatrar fick jag inte ett öre i pension för. Nu har de ändrat så att de som frilansar i alla fall ska få lite pension. Men det hjälpte ju inte mig, har han tidigare sagt till Nöjesbladet.

Mörck och Larsson har rasat

Hans Mosesson är bara en av många skådespelare som uttryckt sin ilska över de låga pensionerna som flera i deras generation tvingas leva på.

Anki Larsson, 63, som spelade Emily i serien ”Saltön”, har berättat att hon har tre jobb för att gå runt. ”Varuhuset”-skådisen Ulf Isenborg, 71, och Marianne Mörck, 68, känd från ”Bonusfamiljen”, har stämt in i kritiken.

– Det är ofattbart. Ofattbart! har Marianne Mörck sagt till Nöjesbladet.

Aftonbladet/Inzios undersökning, som publicerades i slutet av mars i år, visar att nästan en av tio pensionärer har högst 2 000 kronor kvar att leva på varje månad när bostadskostnaden är betald. Aftonbladet kunde samtidigt rapportera att fattigpensionärer i Göteborg säljer de hemlösas tidning Faktum för att klara sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN