Mia Parnevik: ”Jag kommer bli världens bästa mormor”

avBenjamin Andrée

Mia Parnevik är hemma i Sverige för att njuta av sommaren och för att ha lite semester.

Nöjesbladet passade på att träffa henne för ett snack om livet, passionen för vin, längtan efter barnbarn och att inte våga tacka ja till att sommarprata i P1.

– Jag kan bara inte göra det. Sommarpratet är heligt för mig. Jag är ju bara en vanlig människa, säger hon.

Ända sedan Mia Parnevik, 50, och golfspelande maken Jesper Parnevik, 53, flyttade till USA för över 30 år sedan har familjen återvänt till Sverige varje sommar för att umgås med släkt och vänner. I år är inget undantag.

Från slott till koja

Men det är vissa skillnader mellan familjen Parneviks lyxvilla i Florida och sommarboendet i radhuset i Åkersberga norr om Stockholm.

– Ja, här samsas hela familjen på 120 kvadratmeter så vi lever nästan på varandra. Barnen älskar det och tycker det är supermysigt men hemma i Florida har vi ju 1 800 kvadrat så det är lite skillnad. Det positiva med radhuset är att man kan städa det på en timme, säger Mia.

Även om tanken med familjens resor till Sverige varje sommar alltid varit semester och umgänge med släkt och vänner så har succén med tv-serien ”Parneviks” skapat nya möjligheter och jobb.

– Det är fullt upp i sommar. Jag kommer försöka hänga på Peg på några av hennes spelningar runt om i landet. Men det ser jag som semester. Vi ska också till Öland en sväng för att hälsa på vänner. Annars ska jag faktiskt mest jobba med mitt vin och åka runt och marknadsföra det, säger hon och fortsätter:

– Det har alltid varit en dröm för mig att ha ett eget vin och den här chansen har jag ju fått mycket tack vare ”Parneviks”. Mitt enda krav var att jag inte bara ville låna ut mitt namn utan jag ville vara med i hela processen. Jag har gjort allt från att vara med och trampa druvor till att ta fram designen. Det är klart jag fått hjälp men det är ändå jag som bestämt själva vinerna. Jag har en tät kontakt med vinproducenten och så fort jag är i Kalifornien så åker jag dit. Det här är verkligen min baby.

1 av 2 | Foto: robal
Mia och Jesper Parnevik

”Det är ju helt galet”

I senaste säsongen av ”Parneviks” flyttades fokus från kända gäster över till familjemedlemmarna själva.

– Jag var lite orolig först. När man har gäster så kan man lite gömma sig bakom dem och man skärper till sig. Nu byggde allt på oss och vi är ju som en vanlig familj och vi bråkar och har precis samma problem som alla andra. Det kanske inte alltid är så roligt men det blev bra tv, säger Mia.

Familjen Parneviks barn har växt upp och blivit unga vuxna under de fyra säsonger som ”Parneviks” visats.

– Kollar man på ungarna från första säsongen till nu så har det verkligen hänt grejer. De var så små från början. Jag var ju 18 år när jag träffade Jesper och Phoenix är ju 17 år nu, så tiden går. Det är ju helt galet och Philippa är 19 år, Penny 21 år och Peg 22 år, säger hon och fortsätter:

Längtar efter barnbarn

– Det är klart man längtar efter barnbarn. Jag kommer bli världens bästa mormor, men det får ta den tid det tar.

En tradition som Mia ser fram emot varje sommar hon är hemma i Sverige är att lyssna på ”Sommar i P1”. Hon har själv fått frågan att sommarprata men aldrig vågat tacka ja.

– Jag har konstant sagt nej. Jag kan bara inte göra det. Sommarpratet är heligt för mig. Jag är ju bara en helt vanlig människa. Det är inte alls min grej. Jag har visserligen levt ett coolt liv men ibland kan jag känna att det är för mycket uppmärksamhet på mig som person och allt runt omkring. Bara för att jag har varit med i tv så behöver man inte vara med på allting. Jag är smickrad så klart. Man vet aldrig hur det blir i framtiden.

På tal om framtiden. Hur ser den ut nu när nästan alla barn flyttat hemifrån?

– Det skulle inte förvåna mig om Jesper och jag flyttar till en vingård i Kalifornien på gamla dar. Det skulle jag gärna göra. Kalifornien är ju lite som ett andra hem för oss för Jesper har ju spelat golf där så otroligt mycket i över 30 år. Och nu bor ju även Penny där.

ARTIKELN HANDLAR OM