TV4

850 000 hushåll riskerar tappa TV4

Storbråk mellan Telenor och Bonniers: ”De håller kunderna gisslan”

avAndreas Hansson

Storbråket är totalt.

I natt kan 850 000 svenska hushåll bli av med TV4:s kanaler.

– Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, säger TV4:s operativa chef Mathias Berg.

Det fyra år långa avtalet mellan Bonnier Broadcasting som äger TV4:s kanaler och Telenorägda Canal Digital och Bredbandbolaget gick ut förra veckan. Sedan årsskiftet har parterna förhandlat det nya avtalet, där TV4 säger att de ökat andelen tittare och därför vill ha mer betalt.

Telenor vägrade ännu förra veckan att gå med på kravet varför avtalet förlängdes med en vecka. Vid midnatt i natt slocknar TV4:s kanaler i 850 000 svenska hushåll om inte parterna kommer överens, och det ser inte lovande ut.

TV4:s operativa chef Mathias Berg menar att Telenor lämnar förhandlingsbordet medan Telenors tf presschef Kristin Wester säger att det var Bonnier.

– Vi är superförvånade över att TV4 och Bonnier inte vill prata med oss, vi kommer jaga dem hela natten om vi inte kommer överens innan dess. Vi hoppas och tror att det finns chans att komma överens men de har varit väldigt tydliga med att de inte vill fortsätta prata med oss, säger hon.

”Har höjt priset”

Under förra året låg Discovery Networks, som bland annat sänder Kanal 5, i konflikt med Telia och sedan även Comhem. Enligt Mathias Berg handlar de bråken precis som det aktuella om att kanalernas egna playtjänster kannibaliserar på distributörernas tv-paket och att satsningar på kvalitets-tv kostar pengar. Enligt TV4 får tv-kanalerna tillsammans dela på 25 procent av vad kunderna betalar.

– Telenor har höjt priset på sitt familjepaket med närmare 30 procent men vi står och stampar och får samma ersättning trots att vi står för en ökande andel av tittandet över de senaste åren.

Han menar att samma diskussion förts med andra distributörer som accepterat kravet.

– TV4 har under sin 27-åriga historia aldrig tidigare hamnat i ett sådant här läge. I alla de förhandlingar vi hade under hösten kom vi överens med övriga operatörer, så jag hoppas så klart att vi ska nå en lösning nu också.

Vapnet är annars TV4 play, som man hoppas kunna locka tittarna till i stället.

Kan bli dyrt för TV4

Enligt Kristin Wester har Telenor gett TV4 ett högre bud än i dag, som TV4 inte accepterat. TV4:s version är dock en annan: att Telenor vill sänka ersättningen.

Är det relativt sett mycket mer pengar ni vill ha om kunderna ska få ett hum om vad konflikten handlar om för pengar?

– Nej det tycker inte vi. Jag kan inte gå in på det mer och föra förhandling i media, eller pajkastning i media.

Det är det redan. Telenor säger att de redan ”står för en oproportionerligt stor del av deras distributionsintäkter jämfört med andra distributörer”?

– Det är en bild vi inte delar.

Lyckas man inte riskerar det att bli en dyr historia för TV4 gentemot annonsörer.

– Vi kommer naturligtvis göra vårt bästa för att annonsörer och byråer ska få ut sina kampanjer, men så är det naturligtvis, säger Mathias Berg.

Skyller på varandra

Både Telenor och TV4 har under dagen beklagat konflikten utåt mot kunderna – men fortsätter att skylla på varandra.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson
TV4

– Det är väldigt tråkigt med deras sätt att hålla kunderna gisslan på detta sättet. Det har vi bara sett bland amerikanska tv-jättar tidigare, det är väldigt tråkigt att Bonniers verkar ha tagit till den metoden och väldigt tråkigt om de sätter våra kunder i den situationen att de förlorar kanalerna. Vi vill fortfarande lösa det här.

TV4 säger också att de hoppas nå en överenskommelse, men då är det som att ni står båda som två truliga barn i varsitt hörn?

– Jag är förvånad att de säger det, för det är de som sagt att de inte vill prata mer med oss. Det har varit väldigt tydligt, säger Kristin Wester.

Enligt TV4 är Telenor dock välkomna att höra av sig.

– Vi har informerat dem hela tiden att vi måste förklara våra tittare och annonsörer om detta så jag tror inte att de är så förvånade. Avtalet skulle ju löpt ut förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

Telenor

Bonnier