Assistenten efter åtalet mot Timell: ”Det är så klart en lättnad”

avHelena Trus

Hon anmälde TV4-profilen Martin Timell för våldtäkt.

Nu åtalas han.

– Det känns så klart som en lättnad, säger kvinnan till Aftonbladet.

Assistenten har tidigare berättat att hon antastades på en jobbfest för ”Äntligen hemma”. På festen, som ägde rum 2008, ska Martin Timell ha stuckit handen innanför hennes bikinitrosor när flera kollegor satt i en badtunna.

1 av 3 | Foto: Anna Tärnhuvud
Assistenten på TV4 berättar om händelsen för Aftonbladet.

– Då sträckte jag mig över tunnan för att ta upp en tändare. När jag böjde mig bakåt tog han hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben, säger hon. Jag blev ju jättechockad. Jag försökte röra mig åt sidan men han höll kvar sin hand, tog ett hårdare tag och gick upp. Det var flera som satt där som såg det där, har hon tidigare berättat för Aftonbladet.

I oktober 2017 anmälde hon Timell för våldtäkt. Det gjorde hon eftersom TV4-ledningen valde att inte anmäla det sexuella övergreppet. En förundersökning om våldtäkt inleddes.

Under tisdagsmorgonen meddelade åklagarmyndigheten att kammaråklagare Anna Bengtsson har beslutat att väcka åtal mot TV4-profilen Martin Timell för våldtäkt.

– Det känns som en lättnad efter den här långa processen, säger den före detta assistenten till Aftonbladet kort efter att hon fått besked i åtalet.

– Polisen har gjort ett väldigt grundligt förarbete och det de har kommit fram till är att det finns tillräckligt med underlag för att väcka ett åtal. För mig har det varit självklart hela tiden, jag vet ju vad han gjorde mot mig, säger kvinnan.

Lulu Carter: ”Timell - TV4:s egen Harvey Weinstein”

Inredaren och tv-profilen Lulu Carter, 56, var den som först slog larm om att Martin Timell utsatt henne och andra medarbetare på TV4 för sexuella trakasserier och övergrepp.

”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein. #metoo”, skrev Lulu Carter i ett inlägg på Instagram, som publicerades i oktober förra året.

Den före detta assistenten på ”Äntligen hemma”-produktionen ser inte åtalet som en personlig vinning.

– Jag ser ingen personlig vinning i att få någon fälld och jag hoppas att det blir en rättvis process för alla inblandande. Upplevelsen kring att gå ut och berätta har varit allt annat än positiv för mig personligen. Det innebär en utsatthet och mycket stress såklart, både för mig och min familj. Hade det inte varit för känslan av att annars svika många andra unga kvinnor inklusive mig själv, hade jag gärna låtit bli. Och det i sig är ju synd, att tröskeln och den personliga uppoffringen för den som är utsatt är så hög när motparten är en känd person med mycket makt. De allra flesta blir nog avskräckta av tanken på konsekvenserna, säger hon.

Assistenten: ”Martin är själv någonstans ett offer”

Hon har tidigare berättat för Aftonbladet att Timell ska ha konfronterat henne dagarna efter festen under en inspelning av programmet.

– Då stänger han av sin mygga mitt i inspelningen och säger: ”Kan jag bara ta några ord med dig?” Vi går ut på en balkong för han ville prata ostört. Han tvingade ut mig där och sa: ”Jag ville bara prata med dig lite. Det kan så lätt bli missförstånd om man inte vet vad man säger. Sedan var alla så berusade också.”

Hon ska ha sagt att hon inte var berusad, varpå Martin Timell ska ha svarat:

– ”Om du vill fortsätta jobba i tv-branschen ska du tänka dig för vad du säger. Det var bara det jag ville säga”. Sedan gick han in.

För Aftonbladet har Timell tidigare berättat att hur han ångrar sitt beteende.

– I min patetiskt naiva vilja att roa människor har jag gått för långt och då har jag sårat människor och det är jag jätteledsen för, sa han då till Aftonbladet.

”Han är själv någonstans ett offer”

Martin själv är någonstans också ett offer då han i åratal blivit ”belönad” snarare än tillrättavisad för sitt beteende. Det är vårt samhälle, och framför allt TV4, som har gjort honom till den han är. Han föddes inte så. Jag hoppas att han får en rättvis process och den hjälp han behöver för att bättra sig. Självklart tycker jag synd om hans familj. För mig är detta enbart en fråga om princip snarare än ”revenge” (hämnd). Man ska inte få bete sig som han har gjort, säger kvinnan.

Vad tycker du om TV4:s agerande?
– Jag har ju såklart kunnat önska mig att ansvariga individer tog mer ansvar. Det enda de egentligen gjort är att kasta Martin framför bussen och alla som har insyn borde förstå att det är lite för enkelt och kanske till och med orättvist att de tidigare inte gjort annat än att uppmuntra honom och allt han står för. TV4:s ledning valde att blunda istället för att agera och valde gång på gång pengar framför moral.

ARTIKELN HANDLAR OM