Mejla

Jens Peterson

Svensk filmhöst synar kvinnor ur alla vinklar

Publicerad:
Uppdaterad:

Jens Peterson ser en trend i biofloden

1 av 2

”Mammas comeback” heter en ny svensk film.

En höst med flera starka och intressanta bioporträtt av kvinnor.

Några av förra årets bästa var ”I skuggan av värmen”, ”Prinsessa”, ”Flickan” och ”I taket lyser stjärnorna”.

Av och om kvinnor.

I höst kommer flera starka väldigt olika filmer om hur det är att vara kvinna i Sverige.

”Tusen gånger starkare” är ett pedagogiskt debattinlägg om en niondeklass. Killarna är högljudda och dominerande, lärarna låter dem ta all plats. Både den manliga klassföreståndaren och den kvinnliga konstläraren som fåfängt låter sig bländas av killarnas flirtande och tvingar de snälla flickorna städa upp.

Gott om scener man får ont i magen av.

En ny tjej kommer till klassen. Saga vägrar att välja gäng utan är vän även med de tysta och mobbade. Saga är självständig och får de andra flickorna att se vilka roller de tillåts spela. De vuxnas reaktioner säger mycket om hur ojämlikheten upprätthålls.

Perfekt för diskussioner efteråt.

”Till det som är vackert” handlar om 20-åriga Katarina från en fattig förort i Göteborg. Hennes mamma super, Katarina är fast i ett liv hon inte vill ha. Hon upptäcker klassisk musik och råkar få ett jobb som receptionist på Konserthuset.

Där finns medelålders dirigenten Samuel Fröler. Han förför henne med poesi och finkultur. Deras förhållande blir en ny prövning för den utsatta Katarina.

Suveränt spelad av nykomlingen Alicia Vikander. Ett av årets genombrott.

Pernilla August regisserar ”Svinalängorna”, om en kvinnlig överlevare med plågsamma minnen av en uppväxt med alkoholiserade föräldrar.

”fröken märkvärdig & karriären” är en mycket rolig animerad halvtimme av Johanna Rubin Dranger. Om prestationsångest och bedövande förväntningar.

Sonja Richter bär den hypnotiskt suggestiva thrillern ”Ond tro” i ett minnesvärt visuellt landskap mellan mardröm och verklighet.

Det görs andra filmer också. En av höstens publikframgångar lär bli ”Himlen är oskyldigt blå” som har spänning kring knarklangning, kärlek, drama och humor.

Där har kvinnorna biroller, om än utmärkta sådana.

Historier från många vinklar. En intressant filmhöst väntar.

avJens Peterson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM