Viktigast att inte bli Christers ovän

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-10

Äntligen kan det bli slut på hymlandet.

Björkmans makt är ju egentligen inget nytt.

Enligt mina källor har schlagergeneralen varit högst delaktig under urvalsjuryns arbete även tidigare, men först nu sätts det på pränt.

Nöjesbladet avslöjade för flera veckor sen att Christer Björkman skulle få mer att säga till om när det gäller låtarna. I går bekräftade SVT. Det gör att vi nästa år på riktigt har någon att hylla om det blir succé. Eller att hänga om det skulle bli fiasko igen – i så fall för femte året i rad.

Björkmans makt behöver inte vara något dåligt. Han är den som har sett till att schlagern dominerar det svenska musiklivet från februari till maj varje år. Som har lyckats övertala The Ark, Darin, Agnes, Peter Jöback, Markoolio, Alannah Myles, Magnus Uggla, Lena Ph, Carola och Charlotte Perelli att ställa upp, alternativt återvända till festivalen. Fullständigt otänkbart före Christer tog över rodret.

Sen kan Körberg prata om spetälska hur mycket han vill. Han verkar bara bitter över att inte ha hakat på schlagertåget en sista gång innan han blev för gammal, för

erbjudandena från Björkman har definitivt funnits där.

Men att Björkman får mer makt när svenska folket krävt hans avgång smakar samtidigt rätt beskt.

Bland låtskrivare, artister och managers finns också en hel del oro. Men av alla jag har pratat med finns det ingen som vågar föra fram kritiken med namn och bild i tidningen. Ju mer Björkman kan bestämma, desto viktigare är det att vara hans vän. Eller i alla fall inte hans ovän.

I vintras fick både Sara Löfgren och Mathias Holmgren förstå att de inte ansågs heta nog för Melodifestivalen längre. Björkman krävde att Rikard Wolff skulle göra låten ”I helvete för sent”. När låtskrivarna inte höll med diskades bidraget.

Melodifestivalens samlingsplatta blir årets mest sålda år efter år, så en missad plats i tävlingen betyder stora summor förlorade pengar. Då kan man inte stöta sig med den som bestämmer.

Melodifestivalen är ingen demokratisk rättighet, men att svartlistas av Björkman kan innebära en rejäl ekonomisk förlust.

PS. Jag är övertygad om att Björkman med sin ökade­ makt får ihop en bra tävling 2011. Troligen bättre än i år. Bakom kulisserna har det snackats om att den betydligt sämre kvaliteten på låtar och artister 2010 berott på att Christer förra hösten bestämde sig för att påverka urvalsjuryn mindre än han brukar göra.

ANNONS