"Råttorna hade invaderat huset"

1 av 4 | Foto: Sjunger in det nya året På nyårsafton uppträder Sarah Dawn Finer tillsammans med Jan Malmsjö och Tommy Körberg på Skansen. Inför julen släppte hon julskivan ”Winterland” och nästa höst ska hon släppa en popplatta som ska visa fler sidor av henne.
NÖJE

Sarah Dawn Finer har upplevt ett par julfloppar.

Ett år expolderade spisen.

Förra julen blev huset som familjen hade hyrt invaderat av råttor.

Om en dryg vecka sjunger hon in det nya året tillsammans med Jan Malmsjö, 78, och Tommy Körberg, 62, på Skansen. Under vintern har Sarah Dawn Finer, 29, gett ut skivan ”Winterland”.

Mixen av egna låtar med stark barndomskoppling och tolkningar av 50-talsgiganter som Frank Sinatra, har mycket bra recensioner. I sina topplistade schlagerballader har hon avverkat sitt eget känsloliv. Nu har hon sluppit den biten.

– Det är inte lika jobbigt att promota den här skivan eftersom den inte handlar om alla ens förhållanden och sitt livs historia. Jag kan bara lyssna på den och känna åh, vilken fin skiva, säger hon.

Spisen sprängdes

Julbegreppet har hon svårt för.

– Den här skivan har inte bjällror, Rudolf och allt sådant där äckligt. Jag ville inte göra den där sliskiga, glada, opersonliga julskivan, säger hon.

Sarah Dawn Finer har några julaftonsfloppar bakom sig. Förra året åkte familjen till landet. Men där hade vattnet fryst och råttor invaderat huset.

– På kvällen fick vi packa och åka hem. Det gjorde ingenting, men då hade man ändå byggt upp förväntningar om landet. För några år sedan åkte vi till Åre. Men dagen före julafton sprängdes hela spisen och jag fick brännskador, säger hon.

Kokar gröten

I år gör familjen en mindre affär av var de är. Sarah Dawn Finer har fullspäckat schema ända fram till julafton och kommer mest vila.

– Mitt enda jobb är att koka risgrynsgröten på morgonen, sedan checkar jag ut. Vi har haft alla de där jularna då vi bråkat för att alla är helt slut. Jag har sagt att jag jobbar, jag orkar inte, jag måste få komma hit och ta det lugnt, säger hon.

Även i karriären har hon blivit bättre på att sätta gränser. Nu skriver hon på en popplatta som väntas komma ut hösten 2011. Den kontrasterar starkt till ballad-succéerna i Melodifestivalen.

Trashar inga hotell

– Jag upplever att människor tror att jag är pryd eller präktig. Det kommer av att man är tjej och sjunger ballader om kärlek. Jag behöver inte trasha hotellrum för att visa att jag inte är sockersöt. Men jag har ett behov av att visa att jag kan mer än folk tror. Att jag kan sjunga något annat, säger hon.

Vill du skrubba bort ballad-stämpeln?

– Missförstå mig rätt, jag sjunger och skriver ballader för att jag tycker att det är kul. Men med den här skivan får jag visa upp en massa olika sidor. Jag låter inte bara på ett sätt.