Konungen på vift – med väskan på drift

NÖJE

Kungen tog reguljärflyg till statsbesöket i Kina – då försvann bagaget

Foto: KUNG PÅ SEMINARIET Kung Carl XVI Gustaf lyssnade noggrant på de kinesiska talarna genom hörlurarna där talen var översatta till engelska. Ibland tog han anteckningar av vad som sades.

PEKING. I Kina är kungen som en alldeles vanlig man.

Utan resväska – för den försvann i Köpenhamn.

Och som vanlig seminariepublik med lurar på huvudet och penna i handen.

När kungen framträder är det oftast mycket pompa och ståt. Men det kan också vara som Aftonbladets exklusiva bilder från det svensk-kinesiska innovationsforumet i Peking visar.

Vanligt flyg

Hit reste han med vanligt reguljärflyg som mellanlandade i Köpenhamn. Men enligt uppgifter till Aftonbladet försvann hans resväska någonstans på vägen. Väskan är märkt ”Konungen” och är av vanlig modell. Den enda i kungafamiljen som gjort avsteg från seden att packa i enkla lådliknande resväskor är prinsessan Madeleine, som föredrar väskor från Louis Vuitton.

Adjutanten shoppar

Kungen är i Kina med sin adjutant, kommendör Jonas Wikström. Troligen är det han som har fått åka runt i miljonstadens butiker för att skaffa nya kläder, rakattiraljer och deodorant till kungen.

Om väskan har återfunnits är oklart.

– Vi svarar inte på sådana uppgifter, säger Nina Eldh, hovets informationschef.

Väskproblemet har dock inte stoppat kungen från att delta i arrangemangen i Peking. Tidigt i går morse höll han ett tal med anledning av högtidlighållandet av 60 års diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Kina. Därefter pratade han om svensk-kinesiska affärsförbindelser med president Hu Jintao.

Bara några timmar senare satte han sig i ett av seminarierummen bland övriga åhörare för att lära sig mer om ”Statens roll för att stimulera innovation”.

Tog anteckningar

När det var kinesiska talare tog han på sig de hörlurar som erbjöd tolkning till engelska. Ibland, när något inlägg fångade hans intresse extra, tog han upp sin penna ur kavajens innerficka och antecknade.

Kvällen avslutades med en middag av Nobelsnitt.

ARTIKELN HANDLAR OM