Ulf Lundell: ”Jag skrev brev till Ranelid - peka inte ut mitt ställe"

avBjörn Solfors

NÖJE

Ulf Lundell i stor intervju om åldrandet, tankarna på självmord och attacken mot borgerliga regeringen

1 av 6 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Ulf Lundell.

Nästa år firar folk­pensionären Ulf Lundell 40 år som artist med en jubileumsturné och nya låtar skrivs i bastun.

Men först:

– Vi måste få bort alliansregeringen.

Björn Solfors och Ulf Lundell.

En skördetröska tuggar sig fram över åkern. På en höjd en bit bort syns skulpturtornen på Kivik Art Center (kukmätarkullen, som Lundell säger) och sen­sommarlugnet börjar lägga sig över nationalparken Stenshuvud. Det är vackert.

Säger till folk

– I juli är det Gran Canaria här i parken. Det tältas, det eldas, hundar springer lösa. Men jag går dit och säger till dem när jag är hemma. Jag har sagt att jag borde jobba som parkvakt, men har inte bett om någon bricka ännu, säger han med ett leende.

En och annan autograf­jägare hittar ut hit till gården, men oftast får han vara i fred.

– När Belinda Olsson var här med ett SVT-program och sökte efter mig fick hon hjälp av Björn Ranelid. Då skrev jag ett brev till honom. Han tycker säkert att det är kul när folk kommer och vill få böcker signerade, men peka för fan inte ut mitt ställe.

”Svårt leva i Sverige”

Turnéschemat har gett några dagars vila hemma i Kivik och Ulf Lundell serverar kaffe med kardemumma i målarateljén. Sommarens setlistor – liksom de två senaste skivorna ”Rent förbannat” och ”Trunk” – avslöjar en politiskt laddad rockartist och i september höjs temperaturen ytterligare med en egen ”valsafari”.

Sent i går eftermiddag publicerade Ulf Lundell ett utttalande där han går till angrepp mot den sittande, borgerliga regeringen:

– Personligen tycker jag att det har varit svårt, emellanåt på gränsen till outhärdligt, att verka och leva i Sverige dom senaste åren, det behövs förändringar, skriver artisten i press­meddelandet.

Tre klubbspelningar är inbokade: i Malmö, Göteborg och Stockholm mitt i brinnande valspurt. Den tredje konserten blir på Debaser Medis valdagen den 14 september.

– Showerna handlar om ilskan och frustrationen över vad som hänt de senaste åtta åren. Utförsäljningen, förskingringen, splittringen. Det är inte bara jag som är less på sifferexercisen, mer pengar i plånboken och ordning i finanserna. Nu behöver vi visioner. Och kärlek, säger han.

Ulf Lundell röstade på Miljöpartiet i EU-valet, men stödjer inte något konkret parti med de tre spelningarna. Men det är å andra sidan rätt uppenbart vilka han inte stödjer.

”Det är otäckt”

– Jag är både höginkomsttagare och företagare, så jag borde väl vara moderat eller folkpartist. Eller kanske centerpartist. Men Annie Lööf för mig är Margaret Thatcher och Margaret Thatcher älskade Pinochet. Så varje gång jag ser Annie Lööf tänker jag på general Pinochet i mörka solglas­ögon och armarna i kors över bröstet och nu jävlar ska vi rensa. Det är otäckt, säger han.

■ ■ LÄS HELA INTERVJUN HÄR- LOGGA IN ELLER KÖP

Fortsätt läsa intervju med Ulf Lundell om:

”Jag skulle aldrig köpa ett vapen illegalt"

Självmordstankarna

Drivkraften att fortsätta