Spotify-chefens öppna brev till Taylor Swift efter avhoppet

avTorbjörn Ek

Nu svarar Daniel Ek: ”Vi har betalat över två miljarder dollar i royalties till musikindustrin”

1 av 4 | Foto: Andrea Renault/Montage: Andreas Hansson
Taylor Swift har gjort slut med Spotify. (OBS! Bilden är ett montage!)

Taylor Swift drog tillbaka all sin musik från Spotify.

Nu ger musiksajtens grundare svar på tal i ett öppet brev:

– En toppartist som Taylor Swift är på väg mot utbetalningar på över 6 miljoner dollar om året och det ökar bara, skriver han.

Förra veckan drog Taylor Swift tillbaka samtliga sina låtar från Spotify.

Hon har tidigare kritiserat streamingtjänster och agerandet startade en debatt om att artister inte får nog betalt från tjänster som Spotify.

Nu ger den svenska musikstreamingtjänstens grundare Daniel Ek svar på tal i ett öppet brev på Spotifys sajt:

– Spotify har betalat ut mer än två miljarder dollar (motsvarande drygt 15,5 miljarder kronor) till skivbolag, musikförlag och insamlingsbyråer för vidare distribution till låtskrivare och artister. En miljard dollar från när vi startade Spotify 2008 fram till förra året och en miljard till sedan dess. Det är två miljarder dollars lyssnande som skulle ha hänt med noll och inget i kompensation till artister och låtskrivare via piratsajter eller liknande tjänster om Spotify inte fanns, skriver han.

Tjänar 47 miljoner

Spotify-grundaren skriver också att 12,5 miljoner av sajtens 50 miljoner medlemmar betalar för Spotifys premiumtjänst till en kostnad av i genomsnitt 120 dollar om året, motsvarande 940 kronor. I Sverige kostar tjänsten 1188 kronor om året.

– Det är tre gånger mer än en genomsnittlig musikkonsument tidigare har betalat. Dessutom är majoriteten av dessa betalande användare under 27 år gamla, fans som växt upp med piratnedladdningssajter och som aldrig tänkt sig att de skulle betala för musik, skriver Daniel Ek.

I det öppna brevet går också Daniel Ek till attack mot artister som tycker att de får för lite betalt av Spotify.

– I vår nuvarande storlek så är utbetalningarna till en toppartist som Taylor Swift, innan hon drog tillbaka sin musikkatalog, på väg mot över 6 miljoner dollar om året (motsvarande 47 miljoner kronor) och det ökar bara. Vi förväntar oss att den siffran dubblas på ett år. Hur man än ser det så är en sak säker, vi betalar ut enorma summor pengar till skivbolag och förlag för vidare distribution till artister och låtskrivare och betydligt mer än andra streamingtjänster.