Nöje

”Behandlingen var fruktansvärd”

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

Christina Schollin berättar om sin kamp mot cancern i ny bok

I en ny bok berättar ­Christina Schollin om sin svåra cancerkamp.

Bara de närmaste ­känner till att hon fick sjukdoms­beskedet för tre år sedan.

– Jag ställde upp för att stödja cancerforskningen, säger hon till Nöjesbladet.

I ”Rosa kokboken” har författaren och konstnären Anna Benson, 30, intervjuat 20 kända svenska kvinnor.

Boken, som säljs till förmån för Cancerfonden, kombinerar matlagningstips med berättelser om inter­vjupersonernas relation till cancer.

”Anna är en god vän”

En av dem som medverkar är den folkkära skådespelaren Christina Schollin, 76, som nu för första gången ­berättar om sitt ­cancerbesked som hon fick 2011.

– Jag ställde upp och berättade min story för att Anna Benson, som har skrivit ­boken, är en god vän och att alla pengarna för boken går till cancerforskningen. Det ville jag stödja. Men det jag har sagt i intervjun är det ­enda jag vill säga om det, ­säger Christina Schollin.

I boken beskriver hon sin svåra kamp som bara de närmaste kände till. Cancer­formen uppges vara väldigt ovanlig och drabbar ett hundratal i Sverige varje år.

Det står att hon under en och en halv månad behandlades ”med den starkaste strålbehandling som man över huvud taget ger”. ­Maken Hans Wahlgren, 77, fanns ­hela tiden vid hennes sida.

”Då mådde hon som sämst och kunde knappt varken gå, sitta eller ligga. Biverkningarna var rejält påfrestande, det gjorde väldigt ont, sved och kliade. En fruktansvärd tid”, står det i boken.

Positivt besked

Enligt författaren Anna Benson, som själv har förlorat ett ex i cancer, träffades hon och Christina Schollin i september 2013.

Då hade skådespelaren nyligen fått ett positivt besked.

”Och för bara några veckor sedan konstaterade läkarna dessutom att det sjuka är borta. De säger att hon har oddsen på sin sida. Förhoppningsvis slipper hon cell­gifter och operation”, står det i boken.

”Rosa kokboken” släpps på fredag under en releasefest i Göteborg. För varje köp går hundra kronor oavkortat till Cancerfonden.

– Att Christina berättar om det för första gången är beundransvärt och generöst. Målet för projektet är att samla in en miljon kronor till Cancerfonden för forskning, ­säger Anna Benson.

Spelade Margareta i ’Varuhuset’

Christina Schollin med maken Hans.
Christina Schollin med maken Hans.

Namn: Christina Alma Elisabet Schollin Wahlgren. ­Ålder: 76 år. Yrke: Skådespelare. Familj: Gift med Hans Wahlgren. Barnen ­Peter, Niclas, Linus och Pernilla Wahlgren och åtta barnbarn. Bor: Villa på Värmdö. Karriär i urval: Filmerna ”Swing it” (1956), ”Änglar, finns dom?” (1961) ”­Ormen” (1966) och ”Fanny och Alexander” (1982). Serierna ”De lyckligt lottade” (1976), ”­Varuhuset” (1987-89), ”Tre kronor” (1994-99) samt en mängd teateruppsättningar.

ANNONS

Skicka en vacker bukett till mamma på mors dag – tips på lyxiga gåvor hittar du hos Interflora!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: