Nöje

Ken Ring om planen att råna hiphop-eliten

Av: 

Matias Rankinen

NÖJE

Planerade att råna hiphop-Sverige – under vapenhot

I ”Livet” tar Ken kontroll över sin historia.

För Nöjesbladet berättar han om en avhoppad redaktör, om sin idiot inombords – och när han skulle råna hela hiphop-Sverige.

Ken Rings bok är 302 sidor lång.

På de 302 sidorna får det plats väldigt många historier, från Kens barndom fram till i dag.

Han har sålt droger, tagit droger, slagit människor sönder och samman, varit inblandad i grov brottslighet.

Men han har också kämpat. För kärleken, för sina barn, för sina släktingar i Kenya. Och han har byggt upp en musikkarriär, stundtals helt på egen hand utan bolag.

Han träffar Nöjesbladet på sitt managementkontor, sitter i en huvtröja, och skrockar hest när han får citat ur boken upplästa för sig.

”Skrev om hela skiten”

”Livet” har han skrivit till­sammans med Klas Ekman. De satt hemma hos Ken i Kenya med en bandspelare mellan sig, och så berättade Ken hela sin livshistoria.

Det tog två veckor, sen kunde Klas Ekman sätta sig och skriva ner allting.

– Efter det gick jag igenom allt han hade skrivit och skrev om hela skiten. Alltså, skrev om allt­ihop i mina ord i stället, säger Ken Ring.

Den är alltså skriven som Ken Ring pratar - även när det inte är korrekt svenska - vilket gjorde att en redaktör vägrade ha sitt namn på boken.

– Jag tycker det blir fetare om det låter som jag pratar. Plus att man inte får glömma att 2014 så är svenskan ett annorlunda språk, och det skulle kännas jättekonstigt för mig att skriva ”de” och ”dem” när jag säger ”dom” liksom. Då blev det ”dom” i boken, och då hoppade han av, grabben, säger Ken Ring.

”Vi var väldigt unga”

Ken verkar rätt trött på att bli omskriven, och nämner flera gånger rubriker om sig själv i kvälls­tidningarna.

– Man hoppas väl att boken på nåt sätt ska sätta punkt för frågetecknen om mig och mina bravader i livet.

– Man får svar på väldigt mycket. Jag tror inte att intervjuerna nästa år kommer att vara likadana som de är i år. Det kanske inte kommer så mycket frågor om kunga­huset till exempel.

I boken berättar Ken om sina ”pundarår”. Det var då han och hans grovt kriminella kompisar fick en idé.

De skulle råna hela hiphop-Sverige. Lura Petter, Timbuktu, Promoe och många fler till Kens studio genom att locka med ett välgörenhetsprojekt.

Sedan tvinga alla att skriva på ett avtal om att ge bort tio procent av sina inkomster för all framtid.

Under vapenhot.

Hur seriös var den planen?

– Den var väldigt seriös faktiskt. Det var den alltså, faktiskt. Jag och några polare tänkte ”hur ska vi göra för att tjäna pengar på svensk hiphop?”. Och då sa vi att det är bättre att vi tar alla andras liksom. Vi var väldigt unga och väldiga idioter.

Till slut lyckades någon över­tyga de andra om att det inte var en bra idé, och de la ner planen.

Är du glad över det i efterhand?

– Lite. Fast det beror på, många av dem har ju tjänat rätt mycket pengar, så det hade kanske varit en ekonomisk positivitet i det. Men vi blåste av det som sagt.

”Behandlat människor fel”

Men senare ljusnar allt. I boken berättar Ken om kärleken till Kenya där han bor nu och bland annat har startat ett fotbollslag för ungdomar.

– Jag har varit en idiot, det är inget som jag hymlar om. Jag har behandlat många människor fel och så där. Sen å andra sidan så får man väl hoppas att det här kommande livet gör balans på det och att jag kan ge positiva saker till människor nu, säger han.

Har du någonting kvar av idioten i dig?

– Man är väl alltid en del av sig själv, det är klart. Det är en del av mig och det är klart att den ligger kvar innerst inne. Men det är inte som att jag springer ut härifrån med en pistol viftande i luften på Kungsgatan och rånar 7-Eleven och sätter folk i skräck. Utan jag kommer antagligen bara åka här­ifrån och ta en lunch liksom, säger han.

Inte orolig för framtiden

Ken Ring har aldrig haft ett vanligt jobb och han har ingen utbildning. Under sitt liv har han försörjt sig på antingen kriminalitet eller musik, ibland både och samtidigt.

Är du orolig för att det ska skita sig med det du håller på med nu, i och med att du inte har någon utbildning?

– Nä. Jag har inte utbildning, men jag har ju en egen livsutbildning i musik, formgivning, mastring, ljudproduktion, film. På grund av att man har gjort det mesta själv under karriären. Så jag tror inte att det är så svårt för mig att gå vidare och jobba med den kreativa sidan i mig. Där har jag ju mer erfarenhet än de flesta liksom, säger han.

”Måste göra sitt för att jävlas”

Nöjesbladet fick manuset till Ken Rings bok en dag senare än avtalat.

När han fotograferas efter intervjun får han plötsligt bus i blicken och ett leende på läpparna.

– När fick du boken, i går eller? Det var jag som höll den, säger han.

Höll du den? För att jag skulle få en pluggsöndag?

Ken skrockar hest.

– Hehehe. Måste göra sitt för att jävlas du vet.

Ken Ring om …

”Så mycket bättre”.
”Så mycket bättre”.

… han har blivit folkkär efter ”Så mycket bättre”:

- Nä, inte alls. ”Så mycket bättre” var ett stort program och många såg mig, men det var inte som att mina gager tredubblades och att jag helt plötsligt hade nya kontrakt med en massa nollor på. Så var det inte alls. Jag hade en väldigt bra karriär innan jag var med i programmet. Det som var bra med programmet var att folk fick en annan bild av mig.

… USA- drömmen som sprack:

- Hade jag fått sitta i en studio där borta där de stora namnen sprang runt, då vet man inte hur långt jag hade kunnat ta det. Men det hade blivit väldigt långt tror jag. I efterhand känns det ju bra för det blev ju att man fokuserade på Sverige i stället och det gick ju rätt bra. Men självklart har man ju alltid en dröm om att stå bakom Jay-Z:s nya singel.

… pengarna:

- Jag är en av Sveriges största rappare, och jag tjänar väl … alltså, så jävla mycket är det inte. Många tror att man är mångmiljonär på hiphop, så ligger det inte till. Jag överlever och mina barn kan käka och jag kan göra mina projekt i Afrika.

… allt i boken är helt sant:

- Ja.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert: