Så blir Loreens Eurovisionshow

Uppdaterad 2023-04-13 | Publicerad 2013-05-04

Gör fortsättning på succénumret från Mello-finalen

Succé-numret fortsätter inför hundra miljoner tv-tittare.

Nöjesbladet kan avslöja hur Loreen öppnar Euro­vision song sontest.

– Det blir väldigt känslosamt, säger producenten Christer Björkman.

För ett år sedan i Baku tog Loreen Talhaoui, 29, och ”Euphoria” Europa med storm.

I år öppnar stjärnan tävlingen och den första semifinalen den 14 maj i Malmö med ett specialskrivet nummer.

I Melodifestivalfinalen i mars framträdde hon tillsammans med en barnkör från Adolf Fredriks musikklasser och elever från Manillaskolan som teckenspråkgestaltade låten. Öppningsnumret i Euro­vision beskriver producenten Christer Björkman som en vidareutveckling av det rosade numret.

”Känslosamt”

– Jag har gjort som en fortsättning på Loreens ­finalframträdande. Det blir väldigt vackert, mäktigt och engagerande. Och väldigt känslosamt, säger han.

I Eurovision kommer Loreen­ att framträda med lokala körer från Malmö, teckenspråkskolan Östervångsskolan och musikklasserna Bergaskolan och Djupadalsskolan. Den första semifinalen är dessutom samma dag som Teckenspråkens dag.

Nöjesbladet pratar med Björkman strax innan Loreen ska repetera numret på scenen i Malmö för första gången.

”Otroligt starkt”

– Hon kommer att öppna första semifinalen, i kombination med flera olika moment som blir till ett nummer. Det börjar med en film, som tar ”Euphoria” från Baku till Malmö, via Europa. Vi åskådliggör hur Loreen, låten och tävlingen kan förena och sprida ett budskap. Att det går att samlas kring ett uttryck, vilket hela Europa gjorde förra året. När filmen kommer till Sverige går vi över live till arenan och Loreen, säger Christer Björkman, producent för Eurovision song contest.

– Det är så otroligt starkt och häftigt, fortsätter han.

Nöjesbladet kan också avslöja att Loreen är tillbaka i Eurovision-finalen som regerande vinnare. Enligt uppgifter till Nöjesbladet ska Loreen framföra en ny singel.

ABBA-männen och Avicii gör öppningsmusiken

Nöjesbladet har tidigare skrivit om SVT:s storsatsningar till Eurovision Song Contest.

ABBA-männen Björn Ulvaeus, 67, Benny Andersson, 66, och Tim Avicii Bergling, 23, skriver öppningsmusiken, låten ”We write the story”, som kommer att framföras för allra första gången under finalen 18 maj.

– Finalisterna har en roll i det numret, men det är många inblandade i det numret. Finalisterna är inte de som är bärande i numret, säger Christer Björkman, producent.

Producenten Andreas Kleerup, 34, specialskriver en låt som framförs under dem första semifinalen i Malmö den 14 maj. Enligt Christer Björkman görs den låten utifrån ett nummer i showen som kallas Northern light.

Nöjesbladet har också avslöjat att Felix Herngren, 46, och Fredrik Lindström, 49, ska porträttera svenskarna inför hundra miljoner tv-tittare i finalen. Tillsammans med flera kända komiker som Henrik Schyffert, Anna Blomberg, Måns Möller och Rebecka Teper kommer duon att ­visa upp en självironisk bild av Sverige. Även Björn ­Gustafsson gör comeback i inslaget efter succén i Melodifestivalen 2008.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln