Disney: ”Kan förstå det nostalgiska värdet”

avOscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: DISNEY
Flera sekvenser från tomtens verkstad plockades bort.

Aftonbladets läsare rasar mot Disneys beslut att klippa bort sekvenserna från tomteverkstaden.

Nu svarar mediejätten på kritiken.

– Just i det här sammanhanget tycker Disney att figurerna har en stereotyp utformning, säger Linda Andersson, kommunikationsansvarig på Disney i Norden.

Aftonbladets läsare har sagt sitt.

Över 40 000 läsare har svarat på frågan: "Är det rätt att klippa bort figurerna ur Kalle Anka?"

96 procent tycker att det är fel beslut av Disney att ta bort de tecknade dockorna från Kalle Ankas julafton.

Nu svarar Disney på kritiken.

– Disney kan förstå det nostalgiska värdet i de här sekvenserna. Men just i det här sammanhanget tycker Disney att figurerna har en stereotyp utformning, säger Linda Andersson, kommunikationsansvarig på Disney i Norden.

Tre figurer tas bort

Det är tre tecknade figurer och två sekvenser som Disney valt att ta bort från årets Kalle Ankas jul. Alla tre dockorna finns med i tomtens verkstad. Sekvensen där tomten stämplar en blond docka med rosa klänning och en svart docka med svart hår tas bort helt och hållet. Den andra sekvensen som klipps bort är en man med långt skägg som kör en vagn med en sparkande åsna framför sig på väg mot tomtesäcken. 

Disney säger att man vill anpassa Kalle Ankas jul för 2000-talet och de stereotypa figurerna är inget som Disney kan stå bakom.

Enligt Linda Andersson påverkar inte heller sekvenserna handlingen.

På frågan om det handlar om att den svarta dockan och den äldre mannen anses ge en stereotyp bild av svarta och judar svarar Linda Andersson:

– Ja.

När det gäller den blonda flickan med rosa klänning säger Linda Andersson att den är: "stereotyp på ett negativt sätt mot personerna som potentiellt ser ut så”.

Den svarta dockan har klippts bort tidigare

Linda Andersson förklarar att förändringar har skett i programmet flera gånger sedan Kalle Ankas jul började sändas på julafton för över 50 år sedan. Bland annat har den svarta dockan varit borta under en period för att sedan komma tillbaka.

Kommer tjuren Ferdinand att försvinna nästa gång?

– Det finns inga som helst planer på att ta bort tjuren Ferdinand, säger Linda Andersson.

Publicerad: