Bengt Hallberg har gått bort

Svenska jazzmusikern blev 80 år gammal

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Bengt Hallberg blev 80 år gammal.

Pianisten och jazzmusikern Bengt Hallberg har gått bort, skriver Hallands Nyheter. Hallberg föddes 1932 i Göteborg och studerade kontrapunkt och komposition på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Bengt Hallberg var en av landets främsta jazzpianister och samarbetade med artister som Alice Babs, Arne Domnérus, Stan Getz och Svend Asmussen.

Den 18 juli planeras en minneskonsert för Bengt Hallberg under Falkenbergs jazzdagar där han var bokad för en konsert. Under konserten kommer hans spelkamrat Jan Allan spela tillsammans med Jan Lundgren som gjort albumet "Back to back" med Bengt Hallberg.

Bengt Hallbergs senaste verk är soloalbumet "Live at jazzens museum" som spelades in i juli 2011. Bengt Hallberg blev 80 år gammal.

Han gjorde också musik till över tio filmer, bland andra till filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Madicken”.

På tisdagskvällen kommenterade Beng t Säve-Söderbergh, Ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz, Bengts bortgång.

– Svenskt musikliv har förlorat en av sina största personligheter. Jazzmusikern Bengt Hallberg, aktiv ända in i det sista, har gått bort. Han började sin musikaliska bana som klassiskt skolad pianist och som elev till kompositionsprofessorn Lars-Erik Larsson men drogs tidigt mest till jazzmusiken, skriver han i ett uttalande.

TT Spektra, Aftonbladet