Jens Peterson

Vidga vyerna – se en fransk film i helgen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Jens Petersons krönika

Vi äter gärna mat från andra länder.

Älskar att variera med thailändska kryddor, pesto och sushi.

När det gäller film håller vi oss till pannbiff och hamburgare.

Jens Peterson.
Jens Peterson.

I dag är det premiär på ”En oväntad vänskap”. Stor succé i hemlandet Frankrike. Om en kaxig ung småkriminell som får jobb som assistent åt en mycket rik man i rullstol. På ett sätt gammaldags komedi om kulturkrock.

Att filmen blivit rekordstor i Frankrike betyder inte att den kommer att gå bra i Sverige. Det verkar finnas en tröskel mot filmer som inte kommer från USA eller Sverige, men om folk väl tar sig till biografen så ... När jag såg ”En oväntad vänskap” i en full salong i Stockholm var den hörbart uppskattad.

”I en annan del av Frankrike” är en komed från 2008. I Frankrike är det den mest sedda filmen någonsin. 20,2 miljoner fransmän såg den på bio. I Sverige släpptes den direkt på dvd.

Och visst, den har sina lokala egenheter. Bred komedi i samma anda som Stig-Helmer eller ”Macken” med dialekthumor.

”Hamilton: I nationens intresse” är den mest sedda svenska filmen i år, men det är action i huvudsak i den här nationens intresse. Den sortens spänning, och lokal humor, kan vara svår att exportera.

I Norge går just nu ”Kon-Tiki” fantastiskt bra och har redan setts av 600 000 norrmän.

Den kommer till Sverige den 9 november. När expeditionen skedde sommaren 1947, och många många år efteråt, var uppmärksamheten i Sverige stor. Svensken Bengt Danielsson var en av de sex ombord på balsaflotten som seglade från Peru till Polynesien.

Han spelas i filmen av Gustaf Skarsgård.

Det är den dyraste norska filmen någonsin och deras Oscar-bidrag. Ska bli intressant att se hur nyfikna svenskarna är på den norska storfilmen.

Samma regissörer gjorde den utmärkta norska krigsfilmen ”Max Manus”. Den sågs i Sverige av blott 7 357 personer.

”Huvudjägarna” sågs av 37 021. Trots att Jo Nesbøs bok är en bästsäljare även i Sverige.

Svenskar ser helst svensk film. Och amerikansk. Vi är onödigt försiktiga när det gälller berättelser och bilder från andra länder. Om det nu inte handlar om svenskar som åker till Thailand eller Kanarieöarna.

Kanske dags att ta en chans på en fransk film i helgen?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN