Peter Jöback: Det är sjukt stort

Klart i natt att svenske sångstjärnan spelar Fantomen på operan i New York

Peter Jöback gjorde succé i sin drömroll som Fantomen på operan i London.

I år lever drömmen vidare – på Broadway i New York.

– Det är musikalvärldens absolut största roll, säger han till Nöjesbladet.

Peter Jöback, 41, drar en historia om en man som är i New York för första gången.

Mannen stannar en förbipasserande på gatan och säger: ”Ursäkta, men vet du hur man kommer till Broadway?”.

– Öva, får han till svar. Och det är väl det jag har gjort i 41 år och nu är jag här, säger Jöback och skrattar.

”Nu vill jag njuta”

Peter Jöback avslöjades under en gala i natt svensk tid som nästa manliga huvudrollsinnehavare i ”Fantomen på operan” på Broadway, New York.

Det blir hans debut i musikalvärldens epicentrum i en uppsättning som firar 25 år.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. En dröm jag har haft sedan jag var barn. Nu vill jag bara följa med på den här resan och njuta så mycket jag kan, säger han.

I fjol handplockades han att spela huvudrollen i Andrew Lloyd Webbers ”Fantomen på Operan” på West End i London. Svensken hyllades vitt och brett för sin tolkning.

”Känns jättestort”

– Nu förstår jag att det gick rätt bra i London, att de var väldigt nöjda med mig. Det känns väldigt bra att få göra Broadwaydebut med en roll som jag spelat tidigare. Man kan rollen men man kan fortfarande utveckla och fördjupa den, säger han.

Barnsjukdomarna är över?

– Precis, man har testat. Men det är musikalvärldens absolut största roll och att få göra min Broadwaydebut med den är helt fantastiskt. Och att jag kom hit, det är det som är så häftigt. Att jag tog mig hela vägen hit. Det känns jättestort.

Broadwaypjäsen har spelat in 5,7 miljarder kronor och har gått längst av alla föreställningar. Hur hanterar du pressen?

– Jag är nog bra på det, men det är klart att om du frågar mig dagen innan premiären så kommer jag att vara jättenervös. Det spelar också in att jag debuterar när jag är 41 år: jag har fötterna på jorden, är vuxen, har gått igenom mina grejer i livet.

Hur tar du in det erkännande som det innebär att spela Fantomen?

– Man vill inte sitta och säga det själv, men det här är så sjukt stort att man nästan blir skakis. Det är inte så lätt för en europé att komma hit. Dels är jag överlycklig men samtidigt är det ett jobb. Och jag har jobbat väldigt hårt för att komma hit.

”Händer inte”

Kan du toppa det här?

– Jag tänker inte så, varje jobb man gör tar en vidare i sin utveckling. Men det är klart, man gör bara Broadwaydebut en gång. Det händer inte igen. Jag har alltid sagt att när jag är 50 så ska jag toppa min karriär. Då ska jag vara så bra som jag kan vara. Men vi kan ju säga att det är nu, det är nu jag toppar, ha ha!

Peter Jöback spelar rollen i fyra månader från slutet av april till augusti, åtta föreställningar i veckan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN