Eurovision-favoriten utsatt för rasistiska påhopp

avTorbjörn Ek

Australiens Dami Im hånas för sitt asiatiska ursprung

1 av 2

Hon vill upprepa förra årets australiska Eurovision-succé.

Men Dami Ims uppladdning inför tävlingen har kantats av rasistiska påhopp.

– Online verkar folk säga vad som helst, massor av hemska saker, säger hon.

Ikväll står hon inför miljoner tv-tittare på Globens scen i den andra semifinalen av Eurovision song contest.

Men sedan Dami Im, 27, utsetts till representant för Australien i årets Eurovision har hon utsatts för rasistiska påhopp på nätet.

– Online verkar folk säga vad som helst, massor av hemska saker, säger hon när Nöjesbladet träffar henne i Stockholm.

På listan i Sverige

Dami Ims låt ”Sounds of silence” gick direkt in på Itunes topplista när låten spelades i SVT:s ”Inför Eurovision song contest 2016”. Men det är framgången som också har gjort att hon märkt av rasismen.

– Jag hade det nog ganska lätt i livet, och har alltid blivit väl behandlad i mina skolor. Men sen jag hamnade i rampljuset så har jag märkt av det mer. Speciellt folks kommentarer på nätet. De säger saker som ”Du är inte australiensare”, fastän jag är det. ”Det är inte Asiatiska Eurovision”, såna saker. Det är väldigt korkade kommentarer.

Vann ”X Factor”

Dami Im är född i Sydkorea men flyttade till Australien med sin familj när hon var nio. Hon är klassiskt skolad pianist och violinist, i tonåren sjöng hon gospel men började inte sjunga poplåtar förrän hon fyllt 20. 2013 vann hon den australiska upplagan av ”X Factor”.

Känner du dig som en förebild för andra med asiatiskt ursprung?

– Det är ett så stort ord, att vara en förebild, ett ansvar. Men samtidigt kommer flickor fram till mig och säger att de beundrar mig, mycket asiatiska flickor och kanske får jag dem att känna att de kan vara sig själva, att de inte behöver förändra hur de ser ut, inte bleka sin hy eller något sånt. Det har en bra effekt, så jag kanske måste bära med mig att vara en förebild, säger Dami Im.

ARTIKELN HANDLAR OM