Martina Haag: ”Det är inte en hämndbok”

avLinnéa Borgert

Författaren gjorde en pakt med Gud

1 av 5

Martina Haag kunde varken äta eller sova efter uppbrottet med Erik Haag.

I en öppenhjärtig intervju i ”Skavlan” berättar hon om den svåra skilsmässan och hennes roman.

– Jag ville komma åt det som verkligen händer inuti en människa när hon blir lämnad. Det är inte någon hämndbok. Den handlar om överlevnad, säger hon i programmet.

För två och ett halvt år sedan gick paret Haag skilda vägar, efter nästan 20 års äktenskap. Varken Martina Haag eller Erik Haag har velat prata särskilt mycket om skilsmässan offentligt.

Nu väljer Martina Haag att berätta om den svåra tiden efter uppbrottet i ”Skavlan”. Hon berättar hon inte kunde sova mer än 20 minuter åt gången och att hon helt tappade aptiten.

– I vanliga fall äter jag som en lastbilschaufför, men under den här perioden kunde jag inte äta. Och jag behövde inte äta. Jag klarade mig på ingenting, säger författaren i programmet.

– Jag gick ner jättejättemycket i vikt.

”Jag ville att dagen skulle gå”

Martina Haag berättar att hon ”kryssade kvartar” efter skilsmässan.

– Jag skrev upp kvartar för att jag ville att dagen skulle gå. Man vaknar 04.30, så kryssade man över den kvarten när den hade gått. Så skriver jag 04.45, så kryssar jag över den. Så håller man på så och kryssar kvartar för att man vill att livet ska gå, säger hon.

I programmet berättar Martina Haag att hon länge hoppades på att äktenskapet skulle gå att rädda. Hon gjorde till och med en pakt med Gud – om det löste sig skulle hon ge 50 000 kronor till Läkare utan gränser.

– Gud tyckte inte det räckte så jag gick upp till 100 000. Sen var jag uppe i 250 000, jag tänkte att jag fick ta ett banklån. Men det hjälpte inte, säger hon.

Baseras på egna känslorna efter uppbrottet

Efter skilsmässan skrev Martina Haag romanen ”Det är något som inte stämmer”, som släpptes i fjol. Boken handlar om just en skilsmässa. En kvinna blir lämnad av sin man för en annan kvinna.

Många har dragit paralleller till Martina Haags egna uppbrott.

I ”Skavlan” föklarar Martina Haag att boken är baserad på hennes egna känslor, men hon vill inte säga rakt ut att boken handlar om henne och Erik Haag.

– Jag ville komma åt det som verkligen händer inuti en människa när hon blir lämnad. Det är inte någon hämndbok. Den handlar om överlevnad, säger hon och fortsätter.

– Man tror att man ska dö. Man är så ledsen att man tror att man ska dö. Men så en dag glömmer du bort att kryssa en kvart. En dag så börjar du skratta och bli lite glad igen.

Kan gå vidare – till slut

Martina Haag säger att hon nu har förlåt. Men det tog tid.

– Jag har varit så arg och förbannad, säger hon.

– Nu kan jag tänka på det utan hat och ilska, och det är så skönt. Så länge du är arg är det som att det rullar runt en svart kanonkula i bröstet på dig. Det enda som händer är att du urholkar dig själv. Man måste komma vidare, men det är ju inte helt lätt. Det tar ju tid.

”Skavlan” sänds ikväll på SVT1 klockan 21.

ARTIKELN HANDLAR OM