”Jag står för allt jag gjort”

Från svenska folkets gullunge i ”Skärgårdsdoktorn” till glödhet tangodansös i ”Let’s dance”.

Skådespelerskan Ebba Hultkvists storstilade återkomst i rutan har inte undgått någon.

Men själv tar hon kallt på snacket om den nya, sexiga Ebba.

Det har varit tyst om Ebba Hultkvist de senaste åren. Efter tre säsonger som tonårstjejen Wilma i ”Skärgårdsdoktorn” i slutet av 1990-talet tröttnade hon på skådespeleriet och började plugga ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Och bortsett från ett fåtal roller så har hon inte alls synts på tv eller film.

”Let’s dance” har därför blivit något av en comeback för den 23-åriga skådespelerskan, och programmets två miljoner tittare har inneburit att hon åter har fått massvis med uppmärksamhet.

– Jag har inte råkat ut för något jobbigt, som att folk skriker efter en på stan, så kunde det vara förr. Nu är det mest unga tjejer eller gamla damer som kommer fram och säger att jag är bra och att de hejar på mig, berättar hon.

hennes nya stil

Framför allt är det hennes nya stil som dragit ögonen åt sig. För dem som var vana vid att se Ebba i stickad polo i ”Skärgårdsdoktorn” blev chocken total när hon självsäkert äntrade dansgolvet i åtsittande danskläder. Men själv håller hon inte med om att det är en ny person som nu syns i tv – och att hon skulle ha genomgått en förvandling tycker hon snarare är komiskt.

– Jag har ju inte varit med i tv sedan ”Skärgårdsdoktorn”. Det fanns ju avsnitt där jag hade kort klänning och var sminkad, men bilden av den rollen är så klart annorlunda än den av mig nu. Men jag har inte ändrats som person, jag kan ju bara inte komma in här och dansa i en polotröja.

– Det är ungefär som att jag borde klä mig i burka för att det inte ska bli skriverier.

Men riktigt all uppmärksamhet har inte varit positiv. Nästan i samma stund som hon tog de första stegen i ”Let’s dance” dök en sexscen med henne upp på internet. Den är från filmen ”Detaljer” från 2003 och visar hur Ebba och 35-åriga Jonas Karlssons filmroller har sex mot en diskbänk, en situation som gränsar mot våldtäkt.

”Tragiska”

I samband med sexscenen efterlyser personer på olika diskussionsforum nakenbilder på henne.

– Det är för jävligt, och de människorna är tragiska, sa hon till Aftonbladet när hon fick höra om det. I dag har hon dock lugnat ner sig.

– Jag står för allt som jag har gjort. Jag är ju fullt påklädd i den scenen och det är en väldigt hemsk och tragisk scen.

Känns det inte sjukt när den rycks ur sitt sammanhang?

– Jag förstod redan då att den scenen någon gång skulle hamna på internet. Därför har jag alltid varit skitnoga med att aldrig låta mina kläder falla. För även om det är i en jätteseriös och skitbra film så vet jag jag att sådana där grejer tas ur sitt sammanhang. Jag är så stolt över att jag alltid har sagt ifrån – jag har fått erbjudanden om att vara med i kortfilmer där man ska springa runt i bara ett par trosor och då har jag tackat nej direkt.

Tycker din pojkvän att det är jobbigt?

– Absolut inte, han har sett filmen ”Detaljer” och tycker att den är jättebra. Han är världens bästa kille!

”Skillnad på 18 och 23”

Det är snart fem år sedan hon och pojkvännen och sambon Philip träffades på en studentfest. Under samma tid har Ebba gått från partyprinsessa till att föredra myskvällar hemma med ostbågar, rödvin och en romantisk komedi på teven.

– Innan var jag singel och en partytjej som gick på dejt hit och dit, men med Philip hittade jag rätt. Vi har växt ihop helt enkelt. Jag har nog lugnat ner mig lite, det är skillnad på när man är 18 och 23.

Och det är inte stora filmroller som hon drömmer om idag, i stället lockar en lugn tillvaro i bästa Svensson-stil, även om hon påpekar att det ligger några år fram i tiden.

– När jag tänker på framtiden, så ser jag hur jag och min pojkvän har gift oss och bor i förorten i ett hus och har två barn. Visst hoppas jag att jag har ett jobb som jag tycker är skitkul, men det är inte det som kommer i första hand. Jag ser fram emot familjelivet väldigt mycket.

Sex snabba till Ebba Hultkvist:

Ludvig Forsblad

Publisert: