Små serier blev stora vinnare på Golden Globe

NÖJE

Dreamgirls vann pris för bästa film

Det stora stjärnorna fick vända hem tomhänta, medan många av priserna kammades hem av nykomlingar när Golden Globe-galan som avgjordes i natt i USA.

Foto: buena vista
America Ferrera som ”Ugly Betty”.

Ugly Betty-stjärnan America Ferrera och Alec Baldwin som spelar i NBC:s 30 Rock var två av de lyckliga vinnarna, skriver AP.

Ferrera var tårögd när hon tog emot priset som bästa kvinnliga komiker-skådespelerska. Det skedde bara minuterna efter att serien hon spelar i – Ugly Bettty – fått pris som bästa komedi.

30 Rock är en ännu mer okänd serie än Ugly Betty bland tittarna, men trots det knep Alec Baldwin priset för bästa manliga skådespelare i en komedi.

Den enda riktigt stora serien som belönades med en Golden Globe var Grey´s Anatomy, som blev utsedd till bästa drama-serie.

Dreamgirls filmvinnare

Bland filmerna blev Dreamgirls galans verkliga vinnare, med tre priser totalt. Förutom bästa film i kategorin musikal eller komedi fick Jennifer Hudson pris för bästa kvinnliga biroll och Eddie Murphy för bästa manliga biroll.

Babel var nominerad till sju priser men fick nöja sig med ett – bästa film i kategorin drama. Filmen, regisserad av mexikanaren Alejandro Gonzalez Inarritu, utspelas i fyra länder och har en rollbesättning som talar fem olika språk.

Vinnarna av Golden Globe-priserna för bästa film- och tv-insatser under det gångna året väljs ut av de cirka 90 medlemmarna i Hollywoods utländska pressklubb. Resultatet ses ofta som en fingervisning om vilka som har goda chanser i den mer prestigefyllda Oscarsgalan, som i år hålls den 25 februari.

Och om det stämmer den här gången kanske den kände regissören Martin Scorsese kan få sin första Oscar. På Golden Globe-galan vann han priset som bäste regissör för sin thriller The Departed.

Tolkning av drottningen tog pris

Priset som bästa manlige skådespelare gick till Forest Whitaker för hans gestaltning av Ugandas forne diktator Idi Amin i filmen The Last King of Scotland.

Brittiska skådespelerskan Helen Mirren tog hem två priser, bästa kvinnliga huvudroll i dramafilmen The Queen och bästa skådespelerska i miniserie eller tv-film för en annan drottningroll i Elizabeth I.

Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen vann Golden Globe-priset för bästa manliga huvudroll i musikal eller film för sin roll som den bufflige kazakiske journalisten i filmen Borat.

Veteranen Meryl Streep erövrade priset för bästa kvinnliga huvudroll i musikal eller komedi för rollen som elak moderedaktör i filmen Djävulen bär Prada. Hon har vunnit fem Golden Globe-priser tidigare i sin långa film- och tv-karriär.

Bästa film på ett annat språk blev krigsfilmen Letters from Iwo Jima, regisserad av Clint Eastwood men spelad på japanska.

Läs även:

Tidigare artiklar:

Karin Thurfjell, TT