Mejla

Zendry Svärdkrona

Extramaterialet lyfter upplevelsen på dvd

Publicerad:
Uppdaterad:

När är det bättre att se film på dvd än på bio?

När man får mer.

Några nya dvd har extramaterial som är värt en omväg.

Med nya sätt att kasta nytt ljus på filmen.

Bridget Jones - bättre på dvd.
Foto: Universal
Bridget Jones - bättre på dvd.

Jag gillar tilläggen på de fem gangsterfilmer som släpptes i veckan. De är "Little Caesar", "Public enemy", "Panik i gangstervärlden", "Då lagen var maktlös" och "Den förstenade skogen". På varje dvd finns förutom filmen en samling kortfilmer. Warner night at the movies försöker skapa den sortens biokväll publiken hade när filmerna var nya. En journalfilm, trailers för kommande filmer, en komisk kortfilm och något tecknat. Och sedan huvudfilmen.

Ett roligt grepp.

Att se "Public enemy" hemma på dvd med alla förfilmerna ger en glimt av hur det var att se den 1931.

I USA vill säga.

I Sverige blev den totalförbjuden.

1930-talets filmcensur hade väl exploderat av chocken om de sett Lukas Moodyssons "Ett hål i mitt hjärta". Filmen är en ursinnig bildupplevelse som i bästa fall kan kallas för ett intressant experiment. Fyra personer i en lägenhet, porrfilmsinspelning, ångest, äckel, övergrepp. Filmen finns nu på dvd och den 16 minuter långa bakomfilmen "Ett annat hål i mitt hjärta" är ett intressant komplement.

Den visar en diskussion under inspelningen mellan Lukas Moodysson och de uppröda skådespelarna. Som vill att Moodyson ska ge dem regi. Han vill att de ska vara sig själva och "göra något". Han vill att de ska lita på honom. Det gör de inte.

En fascinerande titt in i hur Moodyson försöker luckra upp gränsen mellan rollfigur och skådespelare.

Lukas Moodysson använder också dvd:n till att lyfta fram kortfilmen "Ett litet barn" av David Liljemark. Moodyson själv tycker den är ett mästerverk och har försökt få kortfilmen visad på andra sätt.

Nu blir dvd chansen att sprida "Ett litet barn", en kortfilm med en originell infallsvinkel. Se den.

Ibland är dvd:n bättre än själva filmen.

Det gäller "På spaning med Bridget Jones", som var en besvikelse på bio. Trots bra skådespelare och kloka inblandade blev det en tunn komedi som tog trötta genvägar för att få skratt på stackars Bridgets bekostnad. Men extramaterialet på dvd:n, som finns i en butik nära dig på onsdag, är roligare.

Här finns bortklippta scener som är bättre än det som lämnades kvar i filmen. Och då vill jag särskilt ta bort biofilmens okänsliga sekvens i thailändskt fängelse.

Mer humor att se Bridget på rävjakt och dop, som på dvd:n. Ännu roligare att se tv-reportern Bridget Jones intervjua skådespelaren Colin Firth om hans sexsymbol-scen i "Stolthet och fördom".

Colin Firth och Hugh Grant passar också på att vara elaka mot varandra i intervjuer om deras filmslagsmål. "Som att slåss med sin farmor", säger Firth. "På spaning med Bridget Jones" har föredömligt bra extramaterial.

Synd att filmen inte är bättre.

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN