Måns Zelmerlöw efter samefadäsen: ”Jättetråkigt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg tar ”Chevaleresk” till Norrbotten.

Men bilder på Måns iklädd en samisk dräkt väckte ilskna reaktioner.

Nu svarar programledarna på kritiken.

– Det är jätte, jättetråkigt att folk kände sig kränkta kring detta, säger Måns Zelmerlöw.

Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg är tillbaka med en ny säsong av livsstilsprogrammet ”Chevaleresk”.

Programledarna har bland annat besökt Norrbotten för att lista ”fem flärdfulla färdmedel på snö och is”. I en artikel i NSD, som publicerades för drygt en vecka sedan, berättar Måns Zelmerlöw om inspelningen – och på bilderna bär han samiska kläder.

–  För mig som skåning är det här superexotiskt. Att få åka hundspann, pimpla på sjön, testa renskötsel och jojka ute på vidderna. Det är kul att testa på, säger artisten till NSD.

Men bilderna väckte reaktioner. MP-politikern och samen Henrik Blind rasade mot produktionen på Twitter och menade att programmet gjort sig skyldig till kulturell appropriering.

– Det jag önskar att Måns Zelmerlöw och produktionsbolaget gör, det är att de gör om och gör rätt. Att de tar av Måns Zelmerlöw kolten och faktiskt visar den samiska kulturen utan att programledaren måste klä ut sig. Det här blir lite buskis, berättade han för Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: MARCUS

Mediebolaget MTG valde dock att behålla programmet som det var, och menade att det som visats från inspelningarna inte ger en rättvis bild av det färdiga avsnittet i sin helhet.

Måns Zelmerlöw delar den bilden, men beklagar samtidigt det inträffade.

– Det är jätte, jättetråkigt att folk kände sig kränkta kring detta. Jag tror verkligen, att när folk ser programmet, så förstår man kontexten. Det gjorde man inte här. Vi åkte ju upp för att hylla samernas kläder, att hylla kolten och att hylla hantverket, just för att vi var intresserade att lära oss mer om samisk kultur.

Han får medhåll från sin programledarkollega. Alexander Wiberg tycker dock att de kunde behandlat ämnet med större aktsamhet.

– Symbolvärdet var väldigt viktigt för oss. Det var inte vår ambition att göra det här till en kostym på något sätt. Däremot var det oförsiktigt av oss att lägga ut bilderna. Det skulle vi inte ha gjort, tycker jag. Men jag hoppas och tror, precis som Måns säger, att när man tittar på programmet så ser man att det är en helt annan värdighet i inslaget. Det var tråkigt att det blev som det blev och det var oförsiktigt av oss.

”Chevaleresk” har premiär måndagen den 12 mars klockan 22.00 på TV6 och Viafree.

Publicerad:

LÄS VIDARE