’Jaha, nu ska jag gå iväg och leka film’

avHenrik Lundgren

Kjell Bergqvist om kontrasten mellan att spela uteliggare – och hjälpa flyktingar

1 av 4 | Foto: Roger Lundsten

Hans senaste roll är som uteliggare och ­polis. Men på kvällarna och nätterna hjälper han flyktingar.

– Folk frågar hur jag ­orkar, men jag får så jävla mycket tillbaka av att ­hjälpa de här människorna, säger Kjell Bergqvist, 62.

Skägget kliar och är långt. Det slitna håret täcks bara nätt och jämnt av den smutsiga mössan. Kjell Bergqvist spritter av energi, men ser ut att ha gått och lagt sig väldigt sent ett stort antal nätter i rad.

Och det har han ju ­faktiskt. Samtidigt som han spelat in SVT:s och Film Västs nya storsatsning ”Springfloden” har han ­också under den senaste månaden hjälpt mängder av nyanlända flyktingar som kommit till Sverige. På T-centralen i Stockholm, på flyktingmottagningen i Sickla och den senaste veckan på densamma i Kållered utanför Göteborg. Natten innan satt han och pratade med flyktingar och personal från Migrationsverket till klockan två.

– Om jag är trött? Nej, faktiskt inte. Därför att jag har sett människor som har tvingats fly och sen kämpat sig igenom hela Europa med sina barn. De är trötta, de är jävligt trötta. Den här gången går det inte att skicka iväg lite pengar och sen gå hem och spela ”Candy crush” på hotellrummet. Har man väl börjat med det här, jag klev ju av tåget på T-centralen en fredag för snart en månad sen, så blir man kvar. Min fru och mina döttrar har varit med på Centralen och brett mackor de också, säger han.

Mord på Nordkoster

I ”Springfloden” spelar han Tom Stilton, en före detta polis som gått ner sig totalt och i början av serien är en utslagen uteliggare. Därav Bergqvists slitna klädsel och utseende. ­Serien börjar med ett brutalt mord på Nordkoster 1987, och följs därefter av ­diverse vidriga våldsbrott mot uteliggare i modern tid. Olivia Rönning, spelad av Julia Ragnarsson, är en ung elev på Polishögskolan som får i uppdrag att gå igenom mordet på Nordkoster igen.

Påverkas man som ­skådespelare också ­privat? Det är ju väldigt tunga händelser som ­utspelar sig?

– Verkligheten är ju alltid en miljon gånger värre än det någonsin kan bli i en film. Vi lever ju i det nu, det är kris i världen. Så jag tycker ­snarare att man känner sig glad och fri och härlig när man jobbar, och sen är det nästan jobbigare att gå hem ibland, för då kan jag inte ­leva kvar i den här lilla teatervärlden längre, säger hon.

Bergqvist fyller i:

– För mig som har varit med flyktingarna i princip varenda kväll i snart en ­månad, jag kan känna att ”jaha, nu ska jag gå iväg och leka filminspelning”. Jag drar ju ihop en hyfsad slant, så jag kan hjälpa till på ­annat håll. På det sättet är det bra att jobba också märker jag.

Flyktingarna som ­kommer hit är ju ännu mer utsatta än din roll­karaktär som uteliggare. Kan du på något sätt ta hjälp av ­deras erfaren­heter för tv-serien?

– Nääää, det vore lite övermaga att säga det. Jag har sett mycket skit och rest runt mycket. Varit på barnhem, besökt kåkstäder och suttit och snackat med ­tjejer som varit sexslavar. Jag har sett så jävla mycket fattigdom och skit. Man blir ledsen, naturligtvis. Men det vore förmätet av mig att säga att jag vet hur de mår. För det vet jag inte. Bara att de mår jävligt dåligt.

På tv-galan ”Hela Sverige skramlar” höll han ett omdiskuterat tal där han gick till verbal attack mot Stefan Löfven och regeringen. ”De har inte spenderat en jävla krona. De kunde lika gärna gå ner till Centralstationen och pissa på de här flyktingarna”, sa Bergqvist innan han avbröts av programledaren Kattis Ahlström.

”Låg i högar i tält”

Du var oerhört kritisk då, liksom mot flyktingmottagningen här i Göteborg senare. Har det blivit bättre sen dess?

– Ja, det har börjat hända saker. Globen-talet fick ju igång er i media, och redan dagen efter började det hända saker i Stockholm. Sen kom jag till Göteborg i torsdags natt och … katastrof. Katastrof. Barnfamiljer låg i högar i ett jävla tält och sov på varandra som packade sillar. Det här är ju då människor som kämpat sig igenom hela jävla Europa med sina barn. Jag har träffat människor som förlorat sina barn på vägen. Och sen när de kommer hit så blir de behandlade som skit. Men i går var det en otrolig skillnad, och det var jävligt skönt. Nu fanns det tolkar på plats och människorna blev väl omhändertagna. Jag har verkligen inget ont att säga om Migrationsverkets personal, de sliter ­röven av sig. Däremot hade man kanske kunnat önska sig lite bättre fart på chefsnivå.

Det här är ”Springfloden”

n n Baseras på succéboken med samma namn av Rolf och Cilla Börjlind. Tv-serien har premiär på SVT under våren 2016. I rollerna ses förutom Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson också bland ­annat Helena Bergström, Dar Salim, Cecilia Nilsson, Niklas Hjulström och Johan Widerberg. Serien sänds i tio avsnitt á 45 minuter.