Musikhjälpen slog rekord: ”Otroligt”

avIsabel Norman

1 av 2 | Foto: MICKE GRÖNBERG/SVERIGES RADIO
Programledarna Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Gina Dirawi (de tre i mitten) visar upp resultatet av Musikhjälpen 2015.

Nu har programledartrion för Musikhjälpen 2015 lämnat glasburen i Linköping.

Svenska folket har samlat ihop 31 miljoner kronor till insamlingen med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

– Varenda gång jag har gjort det här har jag ställt om mitt liv, säger programledaren Kodjo Akolor.

Strax efter klockan tio på lördagskvällen fick programledarna Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson lämna glasburen för att gå ut på Stora torget i Linköping. Under veckan har svenska folket samlat ihop 31 105 000 kronor till Musikhjälpens insamling med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Dessutom har 268 000 engagemang skapats, vilket är rekord.

– Målet i år var att komma upp i 250 000 engagemang och det känns fantastiskt roligt att vi slog det med så mycket mer, säger. Musikhjälpen fortsätter att växa och det är otroligt att vi återigen slår rekord i antal engagemang. Vi vill verkligen tacka alla människor runt om i Sverige som varit med oss den här veckan och kämpat för att människor ska slippa fly på grund av klimatrelaterade katastrofer, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig Musikhjälpen i ett pressmeddelande.

”Vi kan bara tacka svenska folket”

När programledaren Kodjo Akolor ringer upp Nöjesbladet på lördagskvällen vill han hylla svenska folket.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt resultat. Återigen handlar det om att vi programledare är den minsta beståndsdelen i hela maskineriet som är Musikhjälpen. Det kanske är så att vi syns, hörs och pratar om det men det skulle aldrig funka om inte folk är villiga att vara med och engagera sig. Vi kan bara tacka svenska folket. Det finns inga andra som levererade förutom oss, vi tillsammans, säger han.

Vilket var det starkaste engagemanget?

– Jag skulle säga Sveriges studenter, som alltid är annorlunda och originella i det de gör. Sen är det barnen som kommer och fattar grejen mycket tidigare på något sätt. De knackar dörr, sjunger luciasånger och vi fick så mycket teckningar att vi skulle kunna tapetsera hela rummet.

”Den viktigaste lärdomen är vikten av vi”

Kodjo Akolor som har varit programledare för Musikhjälpen tidigare berättar att han hoppas att vi-känslan håller i sig.

– Den viktigaste lärdomen är vikten av vi. Vad vi kan åstadkomma när vi verkligen tänker vi. När vi ser förbi hudfärg, religion. politiska värderingar. I slutänden sitter vi alla i samma båt. Det är något jag har blivit väldigt medveten om och något som jag hoppas folk verkligen fortsätter att tänka på långt efter Musikhjälpen är över, säger han.

Han kommer även att göra en del förändringar i sitt liv.

– Varenda gång jag har gjort det här har jag ställt om mitt liv. Nu är det bara att köra det där lilla extra, att skaffa en cykel är det första för att försöka göra sitt avtryck mycket mindre på jorden än man gjort tidigare, säger Kodjo Akolor.

Så du ska cykla till jobbet tidiga mornar?

– Det vet jag inte. Men jag ska definitivt inte ta bilen i onödan. Men det är snarare fritidsmässigt som man kan cykla, ta tåg och buss så mycket det går.

Och inte klaga vid sopsorteringen?

– Absolut inte. Jag gillar sopsorteringen. Jag tar till och med av locket på glasburkarna och lägger i metallcontainrarna.

Veckans mest önskade artist var Håkan Hellström och den mest önskade låten blev ”Hello” med Adele och Kodjo Akolor erkänner att han gjorde ett misstag med önskemusiken.

– Jag brände den sista önskelåten. Jag råkade dra igång fel låt. Men personen som önskade låten fick höra den låten.

ARTIKELN HANDLAR OM