”Hair” sätts upp i Göteborg utan hippiekitsch

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Musikalfilmen ”Hair” från 1979.

NÖJE

Göteborgsoperan sätter upp musikalen "Hair" hösten 2016. Med handlingen förlagd till en samtida shoppinggalleria gör en ny generation uppror mot sin samtid. Koreografin är inspirerad av street och house.

Tanken är att tvätta av musikalen dess 60-tals- och hippiestämpel och förlägga den till i dag. Enligt regissören Rikard Bergqvist är det inga större problem.

– Jag är lite trött på att man reducerar "Hair" till hippiekitsch, den rymmer så mycket mer. Den kan inte avfärdas som något som hände då, säger han.

– Den är ett stycke om ungdomar som revolterar mot den rådande ordningen för att skapa egna alternativa vägar, och det är lika aktuellt nu som då. Den kan tolkas även i vår tid.

Först musikal

Även om det är Milos Formans filmatisering som har gått till historien är "Hair" ursprungligen just en musikal, bara för några år sedan aktuell på Stockholm stadsteater. Rikard Bergqvist, som också gjort en nyöversättning av så väl manus som låttexter, ska använda sig av ett 30-tal låtar, långt fler än de klassiska örhängen som finns i filmatiseringen.

– Det är ju en rockmusikal, men musiken är otroligt varierad.

Uppsättningen får premiär i september 2016. Rollerna ska besättas efter audition.

Publicerad: