Deckarstopp efter Anna Lindh-mordet

avRebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Liza Marklund: ”Jag skrek och skrek och skrek...”

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Författaren Liza Marklund sommarpratar om sin väninna Anna Lindh.

Det tog 18 år för Liza Marklund att färdigställa bokserien om Annika Bengtzon. I sitt sommarprat förklarar hon varför.

– När Anna dog, då skrev jag ingen kriminalroman på flera år, säger författaren i ”Sommar i P1”.

Liza Marklund har skapat den kända, fiktiva journalisten Annika Bengtzon. Tio kriminalromaner och nästan lika många filmer handlar om henne.

Deckardrottningen behövde 18 år för att avsluta bokserien, och i sitt sommarprat för Sveriges Radio P1 berättar hon om tragedierna som gjorde att det tog så lång tid.

Kände Anna Lindh

Bland annat handlar det om tidigare utrikesministern Anna Lindh.

De brukade ha middagar med gemensamma vänner, och höll kontakten via sms. Lindh var bra på att höra av sig, även om hon var i Bryssel eller kanske New York.

Liza Marklund har märkt att kriminalromaner är väldigt impopulära i diktaturer och andra otrygga länder.

Och själv klarade hon heller inte att skriva om våld och mord när vännen tillika politikern hade blivit mördad den 11 september 2003, 46 år gammal.

”Jag skrek”

– Det var Mona [Sahlin, reds. anm.] som ringde ... Hon sa att Anna hade dött nån timme tidigare. Det var nån som började skrika, och som skrek och skrek och skrek. Och det tog en stund innan jag förstod att det var jag, säger Marklund i sitt sommarprat.

– Spruckna paradis är mycket intressantare än trasiga bakgårdar. Men när Anna dog, då skrev jag ingen kriminalroman på flera år.

Gråten i halsen

Liza Marklund började dokumentera förföljda, misshandlade och mördade kvinnor. Efter tre år kunde slutligen bokserien fortsätta.

Något annat som fick Liza Marklund att tappa skrivlusten var cancerbeskedet till hennes äldsta dotter Annika.

– Det blev ett hål i tiden, ett tomrum ... Om hon nu skulle dö, så var det min uppgift att hjälpa henne att göra det, säger Liza Marklund i P1, med darrande röst.

”Är det nu det börjar?”

Dottern klarade sig lyckligtvis. Men ändå slog något om i Liza Marklund, som har backat från offentlighetens ljus. Hon ger nästan inga intervjuer och skippar krönikor och debatter.

– Jag har sagt vad jag har att säga. Bokserien är klar. Det tog 18 år, men nu är jag färdig. Det är det här det blev. Eller kanske är det nu det börjar?

”Sommar i P1” med Liza Marklund sändes i dag och finns att lyssna på i SR Play.

Läs mer: ”Liza Marklund har svart bälte i sommarprat”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM