Anton Ewald

Narkotikabrottet kan påverka Ewalds USA-satsning

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

Riskerar nekas inträde i landet

Anton Ewald har erkänt sig skyldig till narkotikabrott efter att ha tagit kokain.

Nu kan drömmen om USA krossas för artisten som riskerar nekas inresetillstånd.

– Jag skäms över att det hände och jag ångrar att det hände, säger han om brottet i TV4:s ”Nyhetsmorgon".

I en intervju med TV4:s ”Nyhetsmorgon” under måndagen avslöjade Anton Ewald, 21, att han kommer att dömas för ringa narkotikabrott.

Han har erkänt sig skyldig och kommer därför att få ett strafföreläggande. Brottet ska ha ägt rum för två månader sedan.

– Jag skulle in i studion och vara kreativ och körde i mig både kokain och marijuana. Någon timme senare kom polisen för att grannen klagat på hög musik. De trodde vi hade fest, och så blev vi visiterade och fick göra kissprov och det blev förhör, säger han.

”Gjorde ett dumt val”

I intervjun säger han att han rökt gräs tidigare men att det var första gången som han tog kokain.

– Jag har aldrig förespråkat droger och alltid tagit avstånd men just den här kvällen gjorde jag ett dumt val, säger han.

Ewald har tidigare berättat om drömmen om en USA-karriär och i dag släpps låten ”Higher”, ett samarbete med DJ Mirko B. Förhoppningen är att låten, som spelas på radio i USA, ska kunna få honom etablerad på den amerikanska marknaden.

Kan nekas inträde

I intervjun berättar han även att han planerar åka till USA i sommar. Resan ingår i USA-satsningen men narkotikabrottet kan förstöra chansen att göra pr, jobba i studio och spela på amerikansk mark.

Aaron Honn, talesperson på USA:s ambassad i Stockholm, vill inte uttala sig i enskilda fall men förklarar att svenskar – som ett led i Visa waiver-programmet – normalt endast behöver ansöka om inresetillstånd för att komma in i USA.

Men brottet gör att Ewald riskerar nekas inträde. Hans öde kan komma att avgöras av en tjänsteman på ambassaden. Enligt regelverket kan den som nekats inresetillstånd ansöka om ett visum på den amerikanska ambassaden.

– Vid intervjun för ett visum kommer en konsul att avgöra om en sökande är berättigad ett visum till USA, säger Aaron Honn, talesperson på ambassaden.

Svenske advokaten Jan G Johansson är sedan flera år tillbaka verksam i USA och arbetar bland annat med visumfrågor.

”I korthet tittar man på om brottet når upp till nivån för 'Moral turpitude' (moralisk skändlighet, reds. anm.). Det bedöms från fall till fall: om det är en förstagångsförbrytelse eller ej, om den illegala substansen var för eget bruk eller försäljning samt hur mycket substans det handlar om. Bedöms det som allvarligt nog kan det medföra att en person förnekas visum till USA”, skriver han i ett mejl.

”Vi väntar på domen”

Hur arbetet i USA kommer se ut rent konkret är i nuläget oklart och beror på hur bra låten ”Higher” går, enligt Ewalds manager Magnus Enbacka.

– Under tiden jobbar vi med att leta ny musik. Så det finns ingenting bestämt vad som kommer efter det här utan bara att vi jobbar på att hitta den bästa låten att gå med mot USA. Att få till rätt låt behöver nödvändigtvis inte göras på plats. Det skickas låtar fram och tillbaka hela tiden. I dag är det bara en fil bort, säger han.

Det finns ingen uttalad strategi för hur man ska hantera de eventuella hindren att ta sig in i landet.

– Det har inte fallit någon dom än, så vi vet ännu inte. Vi väntar på domen och så tar vi det därifrån, säger Enbacka.

Tror du att det finns en risk att det här kan påverka USA-satsningen negativt?

– Jag hoppas inte det. Vi fokuserar på att göra så bra musik som möjligt. Det är det vi kan göra i nuläget, säger han.

Anton Ewald har avböjt att ge ytterligare kommentarer.
Få värsta kändiskollen och bli otroligt allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anton Ewald