Björn Kjellman om skadan: ”Det sa pang!”

Morgan Alling blev sjukskriven och tvingades hoppa av musikalen ”Så som i himmelen”, som har premiär 13 september.

Björn Kjellman ersatte honom med kort varsel.

Men i tisdags skadade Kjellman foten allvarligt.

– Jag blev skrämd, för det lät inte som när man stukar eller vrickar foten bara, säger han till Nöjesbladet.

Det verkar vara en otursförföljd roll, cykelhandlaren Arne som gestaltades av Lennart Jähkel i filmen ”Så som i himmelen”.

Morgan Alling skulle ha spelat Arne i musikalen, som bygger på den Oscarsnominerade succéfilmen från 2004. Alling diagnostiserades dock med hydronefros, förstorad njure, och måste opereras. I november återvänder han som Arne, men fram till dess axlar Björn Kjellman rollen.

För ett ögonblick verkade dock även Kjellmans medverkan vara hotad.

I tisdags kväll skadades han i samband med scenrepetitionerna. Kjellman äntrade scenen på cykel – ståendes på pakethållaren på eget initiativ – men det hela slutade med att skelettdelar i vänstra foten sprack.

”Det sa pang”

– Jag tappade balansen när jag hoppade av cykeln och satte ner foten väldigt snett och fel. Det sa ”pang”! Det gjorde inte så ont, men jag tror att jag blev väldigt rädd för att det lät så jävligt. Man trodde först att man skulle in med spikar. Men det behövdes inte opereras.

Magnetröntgen visade på två sprickor i foten. Nu måste han gå runt i en specialbyggd stöd-stövel ett par veckor.

Vad betyder det här för din medverkan i musikalen?

– Det betyder att jag inte kan springa lika mycket som jag har gjort innan. Jag får uttrycka mig med andra medel än med dans. Det kommer nog att gå. Allt går att lösa på scen. Och det här utspelar sig ju i Norrland så något som liknar en skidpjäxa passar ju bra, men det blir ingen mer cykel för Arne.

Nöjesbladet träffar Björn Kjellman i sminklogen på Oscarsteatern. Han placerar kryckorna bredvid sig och lägger upp den skadade foten på en hög stol. Han skruvar på en ratt med tre lägen på pjäxans ena sida och förklarar att han på så vis kan reglera trycket. Särskilt ont gör det inte, säger han. Ett par värktabletter räcker gott och väl.

Vilar det en förbannelse över den här rollen tror du?

– Så kan det ju vara. Det är högst troligt, säger han med ett skratt.

– Det finns också en inhoppare i Joakim Jennerfors om jag skulle få läskiga smärtor, men då kanske han skadar sig. Det är lika bra att jag står på ett ben i alla fall, säger han och hoppar upp på sin friska fot.

Premiär 13 september

Repetitionerna kallar. Han väljer den böjda stentrappan, med hala och nötta steg, i stället för hissen. Kjellman hoppar ner för trappstegen stödd av kryckorna medan han visslar högt – en aktivitet som är strängt förbjuden inom den skrockfulla teatervärlden.

Musikalen ”Så som i himmelen” har premiär torsdagen den 13 september på Oscarsteatern i Stockholm.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN