"Hur ofta bör jag undersöka mina födelsemärken?"

NÖJE

Överläkare Harry Beitner svarar på frågor om hudcancer.

Harry Beitner säger: Hej! Är nu på plats och kan försöka besvara era frågor om hudcancer
Moderator säger: Hej! Välkomna nu börjar chatten!
Ponte säger: Hej, undrar hur mycket solning som krävs för att det ska bli farligt.
Harry Beitner säger: Går inte svara på detta. Ju ljusare hud ju känsligare är man. God regel - undvik att rödbränna huden.
fjullan säger: Jag har ett "utåtstående" födelsemärke/leverfläck på axeln som är ljusbrunt och har jämna kanter. Men periodvis kliar det lite där, ska jag undersöka det eller är cancerfläckar oftast mörka?
Harry Beitner säger: Förändringar som funnits under lång tid och är stabila vad avser form, färg och utbredning kräver sällan någon närmare undersökning.
säger: hej är malignt ärftligt? har släkt som gått bort i det
Harry Beitner säger: Finns former av hudcancer som är ärftliga. Har man två släktingar eller fler (föräldrar till kusiner), som drabbats av malignt melanom bör man kontakta närmaste hudklinik eller motsvarande för att bli undersökt.
Maria säger: Hej! Jag solar solarium ca 2 ggr per vecka och är 48 år. Om jag slutar kommer huden att bli som förut då?
Harry Beitner säger: Hej! En del av bindvävsförändringarna kan nog gå tillbaka - bruna pigmentfläckar är svåra att få bort - så riktigt återställd blir inte huden. Ur hudcancersynpunkt tycker vi inte det är bra att sola i solarier. Vi behöver en del naturlig sol och vi tycker att det får räcka med denna dos av UV-strålning utan att man på konstgjord väg sliter på huden med ytterliggare strålning. Läget är naturligtvis annorlunda om man av medicinska skäl måste få ljusterapi.
Alex säger: Hej! Hur många fläckar kan man anse vara normalt att ha på kroppen?
Harry Beitner säger: Svårt svara på denna fråga. Tidigare sade man att ett 30-tal var ganska vanligt, men senare undersökningar har visat att många har ännu fler. Men som sagt om man i 20-30 års åldern har någonstans runt 30 - 40 små bruna födelsemärken så är det inget ovanligt.
säger: Opererades för malignt melanom för 4 år sedan(de hittade inte huvudtumören, bara metastasen). Hur försiktig bör jag vara i solen?
Harry Beitner säger: Se ovan - finns egentligen ingen nivå där man kan säga att det är helt riskfritt. Du måste vara mycket försiktig fortsättningsvis.
sol säger: Hej Harry, För oss med mörk hud så är ju fläckarna alltid svarta. Hur ska jag då kunna avgöra om de blir farliga?
Harry Beitner säger: Risken för att mörkhyade skall utveckla malignt melanom är mycket liten. Undantaget är huden på handflator, fotsulor och naglar. Titta efter aktivitetstecken - snabb tillväxt, formförändring och färgförskjutningar, men som sagt främst på de hudområden som jag nämnt tidigare
Hej säger: hej jag solar aldrig ute i vanliga solen. Men brukar sola solarium var 3e till 4e vecka året runt. Har bra hud lagom soltålig är inte ljushudad eller rädhårig. Är detta farligt för mig att sola solarium så? Snälla svara
Harry Beitner säger: Det är i alla fall inte riskfritt. Solarier har en stor andel långvågigt ljus om man jämför med naturlig sol. Långvågigt ultraviolett ljus (UVA) går djupare ner i huden och ger efter hand huden ett slitet uttryck och påskyndar således hudens åldrande. Man vet idag att detta ljus också påskyndar uppkomsten av hudcancer, vilket är ett av skälen till att moderna solskyddsmedel har filter som blockerar UVA. I ö var god se tidigare svar.
Sandra säger: Jag har haft vissa små bruna "skinnbubblor" på huden så länge jag kan minnas. Nu under gravidteten har vissa ändrat färg, en började blöda och en ramlade loss helt. Är detta farligt?
Harry Beitner säger: Går inte att bedöma på detta sätt. Måste ses. Är du orolig - visa förändringarna på mödrarvårdcentralen. De är vana se vad som är vanliga pigmentförändringar, som aktiveras av de hormonförändringar som äger rum under graviditeten.
Olivia säger: Kan man ha hudcancer utan att ha det i ett födelsemärke?
Harry Beitner säger: Ja
Sofia säger: Hej! Jag är 22 år. Hur ofta bör jag låta en läkare undersöka mina fläckar?
Harry Beitner säger: Normalt finns ingen anledning låta någon läkare undersöka fläckarna. Förändras utseendet inom en kortare tid, 2 - 4 månader bör man låta en doktor bedömma de förändrade fläckarna. Vanligen vänder man sig då till sin husläkare eller motsvarande.
säger: Hej! Hua, jag solade jäääättemycket solarium när jag var ung på 80-talet...hade ju inte gjort det idag om jag vetat riskerna. Jag solade från det att jag var 14 år, tyvärr. Har idag pigmentfläckar i ansiktet, och är 37 år gammal. Jag har även jobbat många år utomlands. Har tålig hy,men nu har jag alltid sf 50 och solar inte solarium sedan minst 10 år tillbaka. Nu är jag lite orolig..men jag kan ju inte göra det ogjort, tyvärr. Är jag i riskzonen?
Harry Beitner säger: Du vet själv svaret. Bra om du lär dig känna igen dina fläckar - kanske du kan få hjälp när det gäller ryggen av partner, om du inte lever ensam. Något som du inte känner igen eller blivit orolig för får du låta läkare bedöma. Bra tillfälle kan vara när hudmottagningarna på våren har sina öppet hus dagar (melanoma monday).
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista.
säger: Hej, jag har nyss tagit bort några hudförändringar som visade sig vara basalcellscanser. Jag undrar om dessa kan utveckla annan hudcancer? Är rödlätt och blir för det mesta röd när jag solar. Är orolig att det kan bli melingt av detta. Hälsningar Kerstin
Harry Beitner säger: Basalcellscancer eller som de även kallas basaliom är lokalt elakartade, d v s de kan växa in i huden där de sitter, men ger inte upphov till spridning i form av dottersvulster s k metastaser. De växer dessutom långsamt varför denna form av hudcancer i regel får betraktas som beskedlig. Skall åtgärdas, men finns ingen anledning till brådska eller oro och när förändringen är fullständigt bortagen återkommer den inte. Detta hindrar naturligtvis inte att man kan få nya på någon annan del av huden, men det är en annan historia. Har man fått basaliom i ansiktet brukar man få gå på regelbundna kontroller vid hudklinikernas tumörmottagningar.
Moderator säger: Tack alla som deltog! Nu är chatten slut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode