’Jag ser inte mig själv som en överlevare’

NÖJE

Michael C Hall är mördaren Dexter i tv – men kämpade för sitt liv privat

1 av 3 | Foto: var dödssjuk Michael C Hall fick lymfcancer för ungefär två är sedan – men överlevde.

Seriemördaren Dexter har tagit otaliga liv i tv.

Men cancern kunde ha dödat stjärnan Michael C Hall, 41. Nu närmar sig slutet på tv-serien – ­medan hans eget liv har fått en fortsättning.

– Jag bär med mig minnet och är tacksam, ­säger han till Nöjesbladet.

För drygt två år sedan skakades ”Dexter”-stjärnan Michael C Halls liv om ordentligt när han fick diagnosen lymfcancer. Som det ser ut just nu har han lämnat bakom sig den period då han riskerade att dö i förtid.

– Jag ser inte mig själv som en överlevare. Jag ser mig bara som en person som blev sjuk och kunde bli botad. Jag är tursam, säger Michael C Hall.

Men de mörka känslorna kring cancern finns fort­farande kvar; minnet av bölderna som stack ut i nacken och hur han tappade håret av cellgifts­behandlingen.

Går på kontroller

– Jag bär med mig minnet och är tacksam att jag tog mig igenom det. Men faktiskt har livet egentligen ­inte förändrats så mycket. Förutom att jag måste gå på regelbundna hälsokontroller. Nu känner jag mig lika frisk som innan, säger han.

Han har svårt att sätta ord på hur hans sjukdomsupplevelse smittade av sig på rollfiguren Dexter. Men det som Dexter och han själv upplevde ungefär samtidigt hade vissa beröringspunkter.

Skakades om

– Den fjärde säsongen slutar med ett mord där Dexters känsla av kontroll över hans egen värld ­skakas om och krossas. Min egen känsla av kontroll över mitt eget liv skakades om rejält under ungefär samma tid, säger han.

Han är dock säker på att den mordiska rollfiguren som han har spelat sedan 2006 påverkat hans sinne på något sätt.

”Aldrig förvirrad”

– Men exakt hur vet jag inte förrän serien är över. Jag har dock aldrig varit förvirrad kring vem jag är, men jag tror att om man ­simulerar någon finns det en del av ens medvetande som tror att allt är på riktigt. En sådan här roll måste ha någon effekt, säger han.

Den slutliga effekten kan komma att visa sig inom en inte alltför lång tid eftersom Michael C Hall och produktionen har börjat se slutet på den hyllade ­tv-­serien.

– Så som landskapet förändras mot slutet av den sjätte säsongen och i början av det som blir den sjunde säsongen så skruvas allt upp mot ett slags ”slutspel”. Och tanken är att vi gör en sjunde säsong och sedan en slutlig åttonde säsong. Men vi har inte bestämt hur allt ska ta slut än, säger han.

Den sjätte säsongen av ”Dexter” sänds på söndagar i TV6.

1 av 3 | Foto: Tony Soprano:”Han var första exemplet på en figur som utvecklades i varje ­episod.”

Michael C Halls favoritskurkar

Källa: IMDB, Daily Mail, Aftonbladet

1 av 2

Michael C Hall om ...

... ”typecasting”:

– Jag vill gå åt det andra hållet jämfört med Dexter efter detta. Jag har en aptit för att göra något annorlunda. Samtidigt kan jag inte automatiskt avfärda allt som liknar ”Dexter”. Det finns en risk att jag ska fortsätta få liknande roller.

... att ha ex-frun som motspelare i ”Dexter”:

– När jag och Jennifer Carpenter lärde känna varandra var vi först och främst kollegor. Vi har alltid sett till att serien varit i första rummet under tiden som vi haft det svårt. Vi är vänner och kollegor och vår arbetsrelation har blivit bättre.

Slog igenom i ”Six feet under”

Blev känd efter sina rosade roller i succé­serierna ”Six feet ­under” och långköraren om seriemördaren ”Dexter” där han spelar ­huvudrollen.

Hall har också spelat i Broadway-musikaler och andra teateruppsättningar innan Hollywood-karriären tog fart.

Träffade sin senaste fru, Jennifer Carpenter, som i serien ”Dexter” ­spelade hans syster. Paret gifte sig 2008 men skiljde sig redan två år ­senare och skilsmässan gick igenom förra sommaren, Hall lade då också ut sin lyxvilla i Hollywood Hills till försäljning för cirka 14 miljoner kronor.