Kusturica rätt man att filma Zlatans bok

Foto: Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint–Germain.
NÖJE

En makalös framgångshistoria, så visst borde Zlatan Ibrahimovics självbiografi bli film.

För min del är regissören i så fall given: Emir Kusturica!

Foto: Jan-Olov Andersson.

Var egentligen inte så sugen på att läsa ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Gillar inte italiensk fotboll och det är i Serie A som Zlatan har tillbringat större delen av sin karriär. Kändes också som att alla väsentliga avsnitt avhandlades i media i samband med att boken publicerades.

Köpte den ändå inför semestern i Grekland – och jäklar så fel jag hade. Vilken bladvändare det är.

På samma sätt som Tom Alandh i ”Hågkomster ur ett dåligt minne” (1992) fångade Monica Zetterlunds (1937-2005) sätt att prata, har David Lagercrantz på ett suveränt sätt fångat Zlatans språk. Att läsa boken är verkligen som att höra Zlatan själv berätta.

Det är spännande som bakom kulisserna-skildring i fotbollsvärld­en. Oväntat självutlämnande om Zlatans stora ego. Och djupt grip­ande om en trasslig uppväxt i en dysfunktionell familj med skilsmässa, hel- och halvsyskon, fylla, drogmissbruk och kriminalitet.

Vilken film det skulle kunna bli om man varvade riktiga fotbolls­bilder med spelscener som skildrar Zlatans väg från problemförorten till lyxliv i Europas storstäder.

Som regissör vore Emir Kusturica ett självklart val.

Regissören till mästerverk som ”Zigenarnas tid” (1988) och ”Underground” (1995) är också från före detta Jugoslavien. Har samma häftiga temperament. Lyssnar förmodligen på samma jugge­musik som Zlatans pappa. Och älskar fotboll, han har ju redan gjort en dokumentär om Maradona.

Jag kan se Seth Rogen (om han äter upp sig lite grann) som omstridde agenten Mino Raiola. Izabella Scorupco som Helena Seger. Svårt dock att hitta en tillräckligt karismatisk, duktig och porträttlik skådespelare för Zlatan-rollen.

Men hade Fares Fares varit 10-15 år yngre, hade rollen varit hans …

ARTIKELN HANDLAR OM