2017 blev ett feministiskt uppvaknande för många

Foto: HBO Nordic
Under his eye. Tv-serien ”The handmaid’s tale” fick många att slå upp ordet feminism.
NÖJE

Av årets ord behåller jag gärna feminism – men medskyldig kan vi gemensamt försöka bli av med.

Under en fikapaus använde en jämnårig kollega ordet städsla i en mening. Jag nickade och gick senare och googlade ordet. Därför vet jag nu att det betyder anställa, leja.

Trots min googling är städsla, eller en anglosaxisk motsvarighet, inte årets ord. Enligt amerikanska online-ordböckerna Merritt-Webster och Dictionary.com är det i stället feminism respektive medskyldig (complicit) som folk sökt en förklaring till.

De världsomsspännande kvinnodemonstrationerna i början av året och tv-serien ”The handmaid’s tale” föranledde många av googlingarna på feminism, och bland annat ”Saturday night lives” sketcher med Scarlett Johansson som Ivanka Trump i parfymreklam för ”Complicit” låg bakom sökningarna på medskyldig.

Ett ord kanske aldrig säger mer än tusen bilder, men det är något förbaskat fint med att just feminism och medskyldig är årets ord. Tillsammans med #metoo-kampanjen (vars visselblåsare blev årets person i Time)- känns det som att 2017 blev ett feministiskt uppvaknande för många. Ja, nästan till och med för Moderaternas ledare Ulf Kristersson, som i morgon-tv halvt om halvt erkände att han kanske trots allt var -lite feminist ändå.

Jag förstår att Kristersson försökte slingra sig ur den situationen. För genom att erkänna ett problem kommer ett ansvar att ta tag i det. Och då är det är förstås bekvämast att låta bli.

Om man låter bli att kalla sig feminist behöver man ju inte bry sig om löneskillnader mellan män och kvinnor (om bara kvinnorna tog för sig mer!) och heller inte mäns strukturella förtryck mot kvinnor (inte alla män!). Men kraften i vittnesmålen under hashtaggen #metoo är svår att ignorera. Visserligen tyckte enligt en svensk undersökning 45 procent av männen och 30 procent av kvinnorna att kampanjen är överdriven, men att 55 procent av männen och 70 procent av kvinnorna INTE tycker det är egentligen mer häpnadsväckande. 

Även vi vars feminism av ren självbevarelsedrift bara tagit en tupplur då och då blev klarvakna av #metoo. Det som setts och upplevts men förpassats till ett mörkt skrymsle i bakhuvudet bubblade upp till ytan. Inte minst hos Svenska Akademien. Kanske var man rentav ... medskyldig?

Om jag får välja får feminism gärna förbli ett ord som söks i ordböckerna. Ju fler som förstår och håller med om konceptet mäns och kvinnors lika värde desto bättre. Och om vi erkänner och tar tag problemen kommer medskyldig förpassas till googlingarnas korpliga, någonstans i nivå med städsla.

ARTIKELN HANDLAR OM