TV4 och Tommy Nilsson hyllar Jerry Williams: ”Klart det är känslosamt”

avJakob Meijer

TV4 gör om kvällens avsnitt av ”Stjärnornas stjärna”.

För att hedra Jerry Williams.

– Det är klart det är känslosamt när någon inte längre finns, säger Tommy Nilsson om sin tidigare kollega.

I veckan kom beskedet att Jerry Williams är död. Rocklegenden, som blev 75 år, gick bort i söndags.

Nu väljer TV4 att hedra honom i kvällens ”Stjärnornas stjärna”.

Enligt TV4 har man in i det sista jobbat med ett hyllningsnummer, där samtliga artister tillsammans med kvällens genreexpert, Joakim Cans från Hammerfall, kommer att framföra Jerry Williams klassiker ”I can jive”.

Artisterna, varav flera har personliga minnen av legenden, har också lagt om sina scheman i veckan för att kunna repetera numret.

Tommy Nilsson tycker det är en självklarhet att hylla sin tidigare kollega.

– Vi måste absolut göra någonting, det tycker vi allihopa. Nu är kvällens tema hårdrock. För mig finns det bara ett övergripande ord för den typen av musik och det är rock. Och Jerry var den ultimata rockern i det här landet. Som tangerar Johnny Cash, och betydligt yngre och tuffare kollegor också. Det fanns inget större än Jerry, säger han.

Vann Melodifestivalen tillsammans

Tommy Nilsson har under åren jobbat med Jerry Williams, och har körat på flera av hans låtar. Däribland hiten ”Did I tell you”. När Nilsson själv skulle ställa upp som soloartist i Melodifestivalen 1989, som han vann med bidraget ”En dag”, var det Jerry Williams tur att få hjälpa till.

– När jag var med i schlagerfestivalen kallade jag in lite folk som jag hade gjort körer åt. Jerkan var en av dem, så han fick vara med, säger Tommy Nilsson.

– Sen åkte vi ner till Lausanne och Eurovision, bland annat Jerka som drog dit med bågen. Han kom knappt in till ackrediteringen. Han sa att han skulle vara med och sjunga och fick till svar av dem, ungefär: ”Ja, just det”, säger Tommy Nilsson och skrattar.

Förutom musiken hade de andra saker gemensamt.

– Han var coolhet i kvadrat. När vi träffades brukade vi alltid nämna att Jerry och jag var de enda rockarna som varit på omslaget till Byggnadsarbetaren (facktidningen). Han var rörpulare i botten och jag var utbildad armerare. Jerry var väldigt stolt över det där, att få vara på omslaget. Det var coolare än att vara på omslaget av någon ungdomstidning.

Visste inte om sjukdomen

Tommy Nilsson berättar att han och Jerry Williams inte hörts på några år.

– Jag hade ingen aning om hans sjukdom. Den höll han, som jag förstår, till de allra närmaste. Det är tragiskt att han gått bort. Men jag kommer alltid minnas honom som en skön förgrundsfigur och en fantastisk sångare. Han delade folket lite grann, antingen gillade man Jerry eller inte. Jag tycker framförallt han var en bra sångare. Han hade ett sånt jäkla tryck i rösten. Han var en sann rockare.

Kommer det bli känslosamt att göra numret i kväll?

– Det är så olika från person till person hur man tänker kring döden. Jag har kommit till en plats där jag inte själv är rädd för att gå bort. Jag tror man hamnar på ett annat bra ställe. Det är klart det är känslosamt när någon inte längre finns, men jag tror det blir mer glädjefyllt och att man minns honom för allt cool han har gjort. 

”Stjärnornas stjärna” sänds klockan 20.00 på TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM