Clara Henry om ångesten: ”Psykiskt jobbig”

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Clara Henry.
NÖJE

Clara Henry har lett Melodifestivalen, utsetts till Nordens största kvinnliga youtuber och skrivit en bok.

Men framgångarna har en baksida – Clara Henry trivs inte i offentlighetens ljus.

”Jag tycker den är jobbig. På riktigt psykiskt jobbig”, skriver hon på Instagram.

Clara Henry, 23, har nästan en halv miljon följare på Instagram. Nästan lika många prenumererar på hennes Youtube-kanal.

Hon har haft en egen talkshow på Kanal 5. Hon var sidekick i Melodifestivalen 2014 och programledde tävlingen med David Lindgren och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson 2017. 2015 debuterade hon som författare med boken ”Ja jag har mens, hurså?” och var samma år sommarvärd i Sveriges Radios ”Sommar i P1”.

Meritlistan pryds även av ett par priser och utmärkelser. Hon utsågs till exempel till ”Årets videobloggare” på Guldtubengalan 2014 och 2015.

Men att tackla offentligheten är svårt. I ett ärligt inlägg på Instagram förklarar hon hur tufft det är att bli igenkänd. Det har tagit emot att författa inlägget, förklarar hon, av rädsla för att bli misstolkad.

”Med ångesten bultande i hjärtgropen”

”Herregud, detta tar emot så mycket att skriva. Blir orolig för vad folk ska tycka om mig, tänker att detta är så otacksamt otrevligt, narcissistiskt och allt vad det nu är. Intalar mig att mitt välmående är viktigare för mig att bry mig om än andras eventuella åsikter om mig. Men alltså, det här med selfies. Lite ärlighet och transparens: Jag tycker det är skitjobbigt varje gång någon främling kommer fram och ber om en bild”, skriver hon.

Clara Henry berättar att hon känner sig trängd då folk kommer fram och frågar efter en selfie.

”Jag får styng av panik varje gång jag märker att någon känner igen mig. Vet inte hur många gånger jag flytt från såna tillfällen med ångesten bultande i hjärtgropen för att jag helt enkelt inte kan hantera situationen”, skriver hon vidare.

”Riktigt psykiskt jobbig”

Hon poängterar att hon trivs med jobbet och är tacksam för sina följarskara, men uppger samtidigt att hon skulle vilja kunna vara ”en vanlig person” till vardags.

”Fan vad jag älskar mina jobb, att ha privilegiet att få göra det jag gör, att ha världens (!!!) bästa (!!!) jävla supporters som ni är som alltid backar mig och lär mig nya grejer”, skriver Clara Henry och fortsätter:

”Men offentligheten. Jag tycker den är jobbig. Riktigt psykiskt jobbig. Det är ju inte som att det springer horder av fans efter mig så fort jag öppnar dörren, hehe, men jag blir occasionally igenkänd och ibland mår jag helt okej efteråt, andra gånger är det inte lika lätt. Det är svårt att förklara.”

Slutligen ber hon därför sina följare om hjälp – att de inte frågar efter en bild om de skulle mötas någon dag.

”Så jag vill liksom med detta bara be er att inte be mig om selfies om ni stöter på mig på stan. I så fall kan vi hellre prata om något intressant (det är trevligt! Har haft SÅ fina irl-samtal med många av er) men jag är så djävulskt introvert och kommer med stor sannolikhet ändå rätt snabbt vilja dra därifrån.”

”Tack för att du berättar”

Clara Henrys följare tar hänsyn till hennes önskan. Många överöser henne med kärlek och stöttande kommentarer.

”Fullt förståeligt. Skulle heller aldrig klara av nåt sånt. Bra att du säger som du känner!”, skriver en.

”Jag önskar så att bilden av offentliga personer ska ändras. Att de inte är tillgängliga 24/7. Ett sånt här inlägg får säkerligen några av oss att tänka till en extra gång när vi möter en känd person. Tack för att du berättar”, skriver en annan.

”Heja dig som är rak och säger som du känner”, skriver en tredje.

Nöjesbladet har sökt Clara Henry.

De har lett Melodifestivalen sedan 2007 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM