Carola om de stora krisåren

avHelena Trus

Sångerskan om den stora livskrisen, schlagerfiaskot och revanschsuget

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
”Nu väntar jag på att svenska folket ska stå där igen och säga att de är stolta över mig”, säger Carola som berättar i tidskriften Filter att hon söker personlig och musikalisk upprättelse. Hon säger själv att hon inte borde ha ställt upp i Melodifestivalen förra året och Gud hade inte gett ”grönt ljus” för att göra det. ”Felet var att jag inte checkade av tillräckligt med chefen 'upstairs' innan”.

Hon var nära ett internationellt genombrott.

Samtidigt var hon en hårt pressad tonåring.

I ett reportage i tidningen Filter berättar Carola Häggkvist, 42, om de tuffa debutåren.

– Jag funderade till och med på att ta livet av mig, säger hon till tidningen.

Det skulle ha blivit Carola Häggkvists år. 2008.

Med storslagna planer skulle hon fira de 25 år som gått sedan hon slog igenom i Melodifestivalen 1983.

Under en längre tid har Filters reporter Erik Almqvist följt Carola där hon bland annat berättar hon om det tuffa fjolåret.

– Jag borde inte ha ställt upp i Melodifestivalen över huvud taget senast. Felet var att jag inte checkade av tillräckligt med chefen ”upstairs” innan, säger Carola till Filter.

Fick inte ”grönt ljus” av Gud

Hon, som hade för vana att inför viktiga beslut söka råd och svar i sin kristna tro, glömde att lyssna. Hur Gud inte givit henne ett ”grönt ljus”, som hon kallar det, inför Melodifestivalen 2008.

Den tänkta självbiografin, jubileumskonserterna och lanseringen av artistskolan Carola Camp lades i stället på framtiden. Carola försvann från rampljuset till Sydafrika med sonen Amadeus.

Hon behandlades som en kriminell, beskriver hon i Filter. Ibland funderade hon till och med på att lägga av som artist. Det var precis som om hon gick i sjätte klass igen på Maria musikskola i Stockholm. Hon berättar att hon kände sig mobbad.

Klasskamraterna klandrade Carola för att vara för dominant och klassmamman förbjöd henne att uppträda på roliga timmen – fredagen som Carola levde för.

På Adolf Fredriks musikskola vände allt. Hon bytte stil till cowboyboots och trånga jeans och hon fick nya vänner.

Det var också under den här tiden i livet som hennes kristna tro blev allt djupare. Carola beskriver sin konfirmationsprästs profetia att ”mycket snart kommer Gud att använda dig inför hela Sveriges folk”.

Och på många sätt siade han rätt.

Efter succén i Melodifestivalen fick hon också känna på kändisskapets baksidor.

Carola skulle lanseras internationellt som en het, nordisk popstjärna. Den unga sångerskan var dock i dåligt skick och slet med den tuffa lanseringen.

”Låg på rummet och grät”

Inför resan till Miami 1986, där hon skulle spela in skivan ”Runaway” med bröderna Gibb från The Bee Gees, kämpade hon med att hålla fasaden uppe.

– Folk trodde att jag hade det så bra. Men jag låg på rummet och grät. Det var den svåraste perioden i mitt liv. Jag funderade till och med på att ta livet av mig. Jag satt såhär på mitt badrum på Doral hotel i Miami, säger hon.

För tidningens reporter gör Carola en snittande handrörelse över handleden.

Pappa Jan Häggkvist tog dottern till en läkare och det visade sig att hon led av allvarlig järnbrist.

Lanseringen floppade och skivan släpptes 1986 bara i Skandinavien.

Carola fortsatte dock att vara en av Sveriges största stjärnor och vann den svenska Melodifestivalen ytterligare två gånger efter ”Främling”.

Till 2008. Året då hon inte fick grönt ljus av ”chefen upstairs”.

Bidraget ”One love”, som hon framförde tillsammans med Andreas Johnson, röstade inte det svenska folket vidare från Andra chansen till final.

Efter marsnatten i Kiruna blev det tyst.

– Tidningarna skriver om min comeback, men egentligen är det revansch jag vill ha, säger Carola till Filter.

Hon berättar att hon söker en personlig och musikalisk upprättelse. Och en slags frigörelse från de manliga rådgivare hon hade runt omkring sig.

”Har känt mig lite livegen”

– Den största känslan av frigörelse fick jag nog efter skilsmässan för åtta år sedan (från Runar Sögaard, reds anm.). För första gången var jag helt fri från män som ville äga och bestämma över mig. Jag har känt mig lite livegen tidigare, säger Carola i intervjun med Filter.

I dag jobbar hon för fullt med årets strategi. Det finns tankar om ”tematiska konserter” och återigen förhoppningar om att hennes nästa popplatta ska slå internationellt.

– Det senaste året har varit som när jag gick i sjätte klass. Nu väntar jag på att få komma till sjuan (...). Nu väntar jag på att svenska folket ska stå där igen och säga att de är stolta över mig. ”Ja, hon är vår. Hon gick i vår klass. Vi visste från början att hon skulle blir en stor artist.”

Nöjesbladet har sökt Carola men hon vill inte kommentera intervjun.

Carola Häggkvist

Namn: Carola Häggkvist.

Ålder: 42 år.

Bor: Saltsjöbaden.

Familj: Sonen Amadeus 10 år (fyller 11 på måndag).

Yrke: Artist. Inkomst: 519 400 kr (taxeringsår 2007).

Aktuell: Med dokumentären ”Carola – 25 år som artist”, SVT 24 januari.