Svenska folket får välja schlagerjoker

avMartin Söderström

NÖJE

Röstas fram via webben

Foto: AP.
Malena Ernman gick segrande ur Melodifestivalen 2009.

Melodifestivalen förändras.

Stort.

Nu ska svenska folket få rösta fram ett eget bidrag via webben.

– Vi är beredda på att ta emot enorma mängder bidrag, säger projektledaren Thomas Hall till Nöjesbladet.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD.
Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

För första gången i tävlingens historia kommer svenska folket att få utse ett eget tävlingsbidrag i Melodifestivalen. Via SVT:s webb kommer svenskarna att kunna rösta på de bidrag som lagts upp där – och vem som helst får bidra med en egen låt.

– Det är ett sätt att skapa en kanal, en gräddfil, in i tävlingen för icke etablerade upphovsmän som här ska få möta svenska folket som en tidig urvalsjury, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen till Nöjesbladet.

Ett par specifika regler finns. Man får till exempel inte lägga upp politisk propaganda, eller heller inte vara eller ha varit anslutna till något musikförlag sedan tidigare.
Den artist som sedan kommer att framföra bidraget kan däremot mycket väl vara etablerad sedan tidigare, enligt Thomas Hall.

Ändrar reglerna

Dessutom kommer SVT:s eget regelverk, som bland annat säger att tävlingsbidragen inte får spelas offentligt innan tävlingsdagen, att ändras.

– Vi kommer att skicka ut en regeluppdatering gällande just det här bidraget. Vi gör ett undantag som säger att det här bidraget får vara spritt på SVT:s sajt under den cirka 30 dagar långa tävlingen. Vi tycker att det är motiverat och rättvist gentemot de andra bidragen eftersom det handlar om en oetablerad upphovsman och med stor sannolikhet även en oetablerad artist som försöker hinna ikapp det i övrigt gissningsvis väldigt starka startfältet, säger Thomas Hall.

"Kommer att ha en startsträcka"

Det sedvanliga upplägget med fyra schlagerjokrar kommer att behållas, och folkets webbjoker kommer att komma med som 32:a bidrag. Någon orättvisa gentemot de övriga bidragen kan Thomas Hall inte se.

–  Vi har gjort bedömningen att det här bidraget kommer att ha en startsträcka i andra avseenden. Som jag ser det innebär den knuff framåt som bidraget kanske får via webben att det kan hamna på ungefär samma startposition som de andra. Bidraget finns ju bara på SVT:s webb under en månad innan det plockas ned när tävlingen är avgjord och får sedan inte spridas förrän det spelas i tv-rutan i februari eller mars, säger Thomas Hall.