Nöje

Jokern har blivit en förbannelse

NÖJE

LEKSAND. Är du en joker i Melodifestivalen?

Det garanterar inga framgångar längre.

Det är snarare årets förbannelse.

Årets jokrar åker ut med huvudet före och ett fotavtryck i häcken.

Det kanske inte är så konstigt.

Årets fyra hovnarrar – Marie Serneholt, Markoolio, EMD och Malena Ernman – är knappast den starkaste uppställningen i Melodifestivalens historia. Kvartettens stjärnglans är inte precis så bländande att du måste kisa för att kunna titta på dem.

Vissa år blir det väl så. Sverige är ett litet land och schlageråterväxten blir därefter. Antalet oväntade och spektakulära stjärnor som både passar och vill ställa upp i tv-leken krymper för varje år.

Vilket givetvis kan bli ett problem. Om jokrarna börjar kännas som ett ständigt b-lag från avbytarbänken finns det kanske ingen anledning att ha kvar dem.

Men vi går händelserna i förväg. Tävlingen är som bekant inte klar. Det är, om jag räknar rätt,

ungefär fyra månader kvar nu. Och i morgon måste exempelvis EMD fortfarande rankas som knappa favoriter.

– EWU? Vilka är det? undrade min käre pappa Tage när han ringde upp mig häromdagen.

Ja du, pappa. Du menar nog EMD. Det är en liten uppfinning som består av en hyfsad stjärna (Danny) och två bollkallar (Erik Segerstedt och Mattias... nånting).

Till saken hör att EMD är lite arga på din yngste son. Det kan bero på att jag inte tycker att de håller måttet. Ena dagen är det Keith Richards som klagar. Och den andra är det en svensk bokstavskombination.

EMD:s nummer kanske tar sig, men torsdagens repetition är rätt vissen. Trion sjunger inte mycket under sitt röriga uppträdande. Scarfgossarna koncentrerar sig i stället på hur de ska ställa ner sina käppar. Eller åt vilket håll de ska slänga sina cylinderhattar.

Resten av repetitionerna beskrivs bäst genom diverse idrottstermer. Velvets nummer saknar en vettig anfallskedja i form av en stark refräng. BWO spelar en betydelselös träningslandskamp. Mikael Rickfors är helt offside. Och det är lika svårt att se poängen med Maja Gullstrands lama bossanova som att upptäcka bollen i bandy.

Men Molly Sandén imponerar. Hennes röst slår nytt personligt rekord i vokalgymnastikens fria program, utan att ens ta i.

Hon är lysande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje