Slutet för orten

NÖJE

Utan musikfestivalen kommer Hultsfred dö

1 av 3 | Foto: Foto:Henric Lindsten
ett eget högskolecampus med över 350 studenter. ”Om festivalen försvinner skulle det bli för få studenter för att driva ett campus”, säger kommunalråded Kia Berg (S).Om Hultsfredsfestivalen gick i graven skulle hela samhället påverkas. Förutom butiksägare som blivit beroende av de tusentals besökare som kommer varje år har Rockparty byggt upp ett eget högskolecampus med över 350 studenter. ”Om festivalen försvinner skulle det bli för få studenter för att driva ett campus”, säger kommunalrådet Kia Berg (S).

HULTSFRED. Hultsfredsfestivalen kämpar för sitt liv.

Om den faller riskerar högskolecampus, butiker och en rad bolag att krossas.

Nöjesbladet har besökt ett Hultsfred där den 24 år gamla festivalen är hjärtat.

– Inte kan man påstå att vi har någon högskola kvar här utan en festival, säger Lennart Beijer, Rockpartys ordförande.

Ännu en miljonsmäll och de 20 anställda inom arrangörs- och produktionsbolagen Rockparty, Music Link och Metropol, varslas om uppsägning.

När Nöjesbladet besöker Hultsfred dagen efter chockbeskedet är stämningen mycket dämpad bland både festivalarbetare och ortsbor.

”Finns inga jobb”

– Jag har sökt jobb i ett år innan jag fick det här. Det finns inga andra möjligheter till jobb för mig här, säger Claus Laurer, 45, från Hultsfred som kör lastbil åt Rockparty i samband med Sonisphere och Hultsfredsfestivalen.

Vad som händer nu är den stora frågan för den lilla orten med bara 5 000 invånare. Klart är att en bantning av festivalen kommer att drabba Hultsfredsborna på flera sätt.

Om festivalen skulle försvinna blir slaget mångdubbelt tuffare än så.

Förutom butiksägare, företag och andra som blivit beroende av de tusentals besökarna varje år har också Rockparty efter sina guldår byggt upp ett eget högskolecampus i ”Rock city”-huset, där bolaget själv huserar.

Campus försvinner

Där finns i dag över 350 studenter och en rad utbildningar knutna till nya näringar som växt upp runt festivalen – främst inom upplevelseindustri och events.

– Om festivalen försvinner skulle en jättestor del av underlaget för att driva de utbildningarna försvinna. Det skulle bli för få studenter för att driva ett campus, säger Kia Berg, kommunalråd (S) i Hultsfred.

Krisen har fått kommunen att öppna för möjligheten att kliva in ekonomiskt till nästa års festival.

Räddar inte festivalen

– Ja, det kan jag inte utesluta. Rockparty ska presentera en plan för oss, sen får vi se. Men jag vill poängtera att kommunen inte kan inte rädda Rockparty, säger kommunalrådet Kia Berg.

Nu börjar ett tufft stålbad för Rockparty.

– Nu har vi varslat och sen tittar vi på var och en hur de ska kunna finnas i organisationen och vart. Kanske kan det finnas annat jobb, men vi kommer att behöva banta, kostnaderna måste ner, säger Lennart Beijer, Rockparty-styrelsens ordförande.

Vägrar ge upp

Trots allt vägrar Rockparty ge upp. Festivalen ska leva vidare. Enligt Beijer pekar dock ingenting mot en fyradagars-festival nästa år – däremot blir det inte heller någon endagsfestival.

– Inte blir Hultsfred en stadsfestival, vi ska inrikta oss på en musikfestival. Första året efter det här får vi kanske satsa lite försiktigt, säger Lennart Beijer.

Vart landar förlusten?

– Det vet inte än. Men det handlar om ett antal miljoner, säger Lennart Beijer.