Tilde de Paulas krav på TV4 – för att leda ”Efter fem”

Tidigare kvällsprogram har floppat och lagts ner.

Det fick Tilde de Paula Eby, 46, att ställa krav på TV4 innan hon tackade ja till att leda storsatsningen ”Efter fem”.

Kanalen får inte lägga ner programmet direkt om tittarsiffrorna inte levererar.

– Det har jag fått höra från våra högsta chefer, säger hon.

Hon lämnade Nyhetsmorgon efter 17 år.

På måndag har Tilde de Paula Ebys nya aktualitetsprogram ”Efter fem” premiär på TV4.

Satsningen sänds mellan 17 och 19 på vardagskvällar, en tablåtid som kanalen tidigare haft svårt att lyckas med. TV4 har i flera omgångar tidigare satsat på direktsänd tv-underhållning under tidig kväll med program som ”Förkväll” och ”Vardagspuls”. Båda har floppat.

Men nu tror kanalen på formatet igen.

För Nöjesbladet berättar Tilde de Paula Eby att hon ställde ett tydligt krav på kanalen innan hon tackade ja till att leda det nya nyhetsprogrammet. TV4 fick lova att inte genast lägga ner om tittarsiffrorna inte sköt i höjden direkt.

– Jag hoppas att vi får testa i några år. Man behöver ett par år på sig innan man ens kan göra en utvärdering tycker jag. Men det har de lovat, för det var ett av mina få krav, att ni måste ge oss tid. Då har jag fått höra från våra högsta chefer. Sedan exakt hur lång tid det är, det vet jag inte. Men jag tror att vi behöver det, säger hon.

Frågade familjen om råd

Det verkar vara en svår tablåtid?

– Det är en svår tid. Det är kanske den största utmaningen för oss, att det inte finns ett etablerat tv-tittande mellan 17 och 19. Det ska hämtas, köras hem, gymmas, lagas mat. Men exakt samma utmaning stod vi inför med Nyhetsmorgon när vi började. Det var ingen som tittade på tv på mornarna, det var nästan så att det var lite fult. Och nu ser det inte ut så. Om vi verkligen gör ett bra program så kanske vi kan uppnå samma sak klockan 17. Man lyssnar samtidigt som man lagar mat eller gymmar och så tittar man till när det är något.

Tilde de Paula Eby tackade för sig i Nyhetsmorgon i slutet av november förra året eftersom hon var sugen på att testa något nytt. Bara några veckor efter hon bestämt sig för att sluta fick hon förfrågan om att leda ”Efter fem”.

Det första hon gjorde var som vanligt att rådfråga sin man Thomas de Paula Eby, 38, och sina fyra barn, som tyckte att hon borde säga ja.

– Det finns inte ett enda projekt som jag inte har kollat av med dem. Jag berättade vad det innebar i insats och i exponering. Det är det jag tänker att barnen måste får vara med och bestämma, hur bekväma är de i att det blir ytterligare en exponering? Vi måste alltid ha varandras ryggar i det, säger hon.

”Varit ganska nervös”

Har familjen sagt stopp någon gång?

– Nej, vet du, jag har aldrig fått höra det. De är väldigt supportive, jag har en skön fyrklöver. De backar alltid upp mig till hundra procent och har alltid gjort. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om att jag också kommunicerar. De har någonting att säga till om. Det är lättare för dem att vara generösa när de vet att jag bryr mig om vad de tycker.

Bara dagar innan premiären av ”Efter fem” börjar Tilde de Paula Ebys nerver göra sig påminda, trots år av tv-erfarenhet i ryggen.

– Jag har varit ganska nervös. Det som är riktigt nervöst är ju att jag ska göra bort mig. Att alla andra har jobbat som illrar i ett halvår och så går jag in och förstör allt. Det vore ju tråkigt. Det blir så när man jobbar inför någonting, man vill bara köra igång. Lite att: nu sänder vi!

”Efter fem” har premiär på TV4 den sjunde januari.

Publisert:

LÄS VIDARE