Nanne Grönvall: ’Sorgen ändrar ens liv’

avKarin Dofs

Artisten om saknaden efter mamman – och planerna på att lägga av

1 av 4 | Foto: Nanne Grönvalls nya album är det första på fyra år.

För tre år sedan förlorade hon sin mamma.

Nu hyllar Nanne Grönvall sin mor med låten ”Saknar dig” från nya ­albumet.

– Den sorgen och saknaden var nattsvart att ta sig igenom. Nattsvart, ­säger hon.

Det har gått lite mer än tre år sedan Nanne Grönvalls mamma Berit gick bort.

Sångerskan bär med sig sorgen varje dag och på nya albumet ”Drama queen” sjunger hon om sorgen på låten ”Jag saknar dig”.

När Nanne pratar om sin mamma tåras ögonen.

– Den sorgen är tung, jag känner nu när jag pratar om det att …

Nanne Grönvall lägger en hand på bröstet och blundar.

”Fruktansvärt”

Hennes mamma hade varit sjuk en längre tid och vårdades på en palliativ avdelning.

Men eftersom Berit ­bara var 65 år hoppades familjen in i det sista att hon skulle finnas kvar lite längre.

– Det förändrar hela ens liv, det är fruktansvärt. Den fasen efter det var otroligt jobbig. Första året handlade bara om att försöka få tillbaka någon form av normalt liv och att hitta glädjen igen, säger hon och fortsätter:

– Det var bara att tillåta sig själv att gråta och ­gråta, att tillåta sig att känna den här ångesten.

Dansant

Nanne Grönvalls nya ­album är det första på fyra år med nyskrivet material. Hon beskriver det som en dansant platta med ett par ballader.

Hyllningen till hennes mamma var extra svår att spela in. I låten tackar hon sin mor för allt hon gjort och beskriver hur saknaden ibland sköljer över henne.

”Tomheten och saknaden gör det svårt att ­andas”, sjunger hon.

– Jag fick skriva av mig mina tankar och känslor. Jag fick beskriva vad jag känner så här långt efteråt, att jag saknar henne. Den var också ganska tuff att sjunga in eftersom det ligger så nära. Det betyder jättemycket att jag kunde ha den på plattan.

Under hela sorgeperioden har Nanne tagit stöd av sin man Peter Grönvall, familjen och vännerna.

– Det är viktigt att ha det stödet men det är också viktigt att bara kunna stänga in sig själv och gråta och försöka läka.

”Mycket fint i livet”

I dag har den mest akuta sorgen lagt sig.

– Jag mår bra, jag känner mig privilegierad. Jag har mycket fint i livet, jag har familjen, vänner, ett jobb jag trivs med. Det är ­inte alla förunnat att ha det så. Jag gläds åt att jag har så mycket bra och det är ­ingenting att ta för givet.

Nanne och maken Peter, 50, har jobbat tillsammans i över 30 år och levt som ett par i 26 år. Förut kunde de bli osams i jobbet, men i dag flyter det mesta på friktionsfritt.

– Vi hamnar i princip aldrig i gräl. Förr kunde det vara tuffare att gå och lägga sig för att vi var osams. Nu tycker vi bara att det är jävligt kul, det är väl en trygghet som kommer med åren.

Firar 30 år

Under alla år som artist har Nanne hunnit med att släppa ett tiotal album, gjort ett gäng shower och medverkat i Melodifestivalen som artist och låtskrivare tio gånger.

Nästa år firar hon 30 år på scenen och flaggar nu för att hon kommer att trappa ner på artisteriet om ett par år.

– Jag ger det här två, max tre år till. Sedan kommer jag att börja dra mig tillbaka men inte sluta helt. Jag ska satsa mer på att jobba som manager och skriva låtar till andra.

Då blir Nanne tvärilsk

Nanne har alltid ­nära till skratt och det är svårt att hitta en bild där hon ser sur ut om man ­letar på internet. Men Nanne ­berättar att hon kan bli ­riktigt tvärförbannad.

– Då blir jag som Linus på linjen och studsar upp och ner som en liten boll. Men det rinner av mig väldigt fort. Jag kan bli väldigt irriterad i trafiken. Jag försöker att låta bli långfingret och håller det en bit under fönstret, men det har åkt upp någon gång.

Fem realityserier som vill ha Grönvall

■ ■ ”Let’s dance”, ”Stjärnorna på slottet” och ”Så mycket bättre”. Alla har de frågat om Nanne vill vara med. Och det vill hon – men hinner inte.

– Det har varit på g, men har inte gått att få ihop med tajmingen. Jag är uppbokad ett helt år i förväg.

Däremot har hon tackat blankt nej till TV4:s ”Fångarna på fortet”.

– Jag har tackat nej varje gång. Jag har för mycket ­fobier för det, jag har höjdskräck och ormskräck.

Även TV6:s ”Hål i väggen” har fått nobben. Där tävlade kändisar i att ta sig ­igenom ett format hål, om de inte lyckades puttades de ner i vattnet.

– Det är bara meningen att man ska ner i vattnet och komma upp som en dränkt hund. Det är vidrigt men ­väldigt roligt att titta på.

ARTIKELN HANDLAR OM