Catherine Zeta Jones: ”Vi har tagit oss ut på andra sidan”

Catherine Zeta Jones om sjukdomarna som skakat äktenskapet

HOLLYWOOD

Rollen i ”Zorro – den maskerade hämnaren” gjorde Catherine Zeta-Jones till en av världens hetaste skådespelerskor.

Men Michael Douglas cancer och hennes mångåriga kamp mot bipolär sjukdom fick henne att ta steget tillbaka.

Nu – med filmen ”Cocaine godmother” på väg ut – berättar hon för Nöjesbladet om den återfunna arbetsglädjen, synen på berömmelse, de snart vuxna barnen och sexanklagelserna mot hennes make.

– Det förstörde inte vår familjesemester i Indien, säger hon när rapporterna om det sistnämnda kommer på tal.

– Men jag är glad att han gick ut i förebyggande syfte.

Hon syftar på att Douglas, 73, inte hade dragits in i #Metoo-kampanjen när han gav en intervju i Deadline för en dryg vecka sedan. Däremot uppgav han att han väntade på att hängas ut på grund av en före detta kvinnlig anställd som hört av sig till två branschtidningar och bland annat hävdat att han för många årtionden sedan onanerat inför henne.

Douglas har bestämt förnekat anklagelserna och kallat henne en bloggerska på jakt efter ett bokkontrakt.

– Det här är självfallet en fråga för Michael eftersom det ska ha hänt för mer än 30 år sedan, säger Zeta-Jones när hon tar emot på ett hotell i Beverly Hills.

Strupcancer

– Men det har varit mycket upprörande. Ingen stöttar #Metoo-rörelsen mer än jag och min make. Michael har ett otroligt facit bland de producenter, artister och arbetslag han jobbat med i 50 år.

Det är inte första krisen den 48-åriga skådespelerskan genomgår med sin 25 år äldre man.

För bara fem år sedan var det osäkert om han skulle överleva den strupcancer han hade drabbats av 2010. Under samma period framkom det att Zeta-Jones under många år brottats med djupa depressioner som ibland tvingat henne att lägga in sig för vård.

Idag, med långt korpsvart hår och en svart-vit Pamela Roland-klänning, utstrålar hon välmående.

– Jag har haft tur. Jag har har två livliga, friska barn, en frisk make och en mycket frisk mamma. Med det faller allt annat på plats.

200 mord

– Sen är jag inte den enda att genomgå motgångar de senaste åren. Alla äktenskap kräver arbete och vi lyckades ta oss igenom allt och ut på andra sidan.

Med ny stabilitet i livet har hon valt att fokusera mer på jobbet. I fjol medverkade hon i den hyllade tv-serien ”Feud: Bette and Joan” och på lördag dyker hon upp i amerikansk tv som Griselda Blanco – den ökända narkotikadrottningen från Medellin-kartellen som på 1970- och 1980-talet blev pionjär med kokainsmugglingen till Miami, New York och Kalifornien.

Det har rapporterats att Griselda under den perioden låg bakom fler än 200 mord.

– Hon var en kvinna med massor av makt i en väldigt mörk och mansdominerad värld. Jag var mycket fascinerad av just den biten.

Pablo Escobar

Trots framgångar för filmer och serier som handlat om Blancos efterträdare – bland andra Pablo Escobar – var projektet inte lätt att sjösätta.

– Det tog mig fyra år att få göra filmen. Jag läste många manus som inte funkade. En dag dök det upp ett annat. Jag övertalade studion att ge det till mig.

– Nu känns det som om jag har levt med rollfiguren så länge att jag genomgår någon slags Griselda-exorcism.

Zeta-Jones kallar ”kokain-gudmodern” för sin moraliska motsats.

– Det vi har gemensamt är drivet. Det är något jag uppskattar och som jag försöker ge mina barn. Griselda kom från en jobbig uppväxt, ville till något annat och lyckades med det. Själv tog jag mig från Wales till den här platsen.

Iskallt regn

Hon nämner de tidiga dagarna som dansare.

– Jag minns hur jag stod i audition-kö i iskallt regn i London bara för att få höra att jag var för lång, att jag var för mörk, att de ville ha blondiner. Jag vände på klacken men kom alltid tillbaka dagen därpå. Varje gång tänkte jag, ”I dag kanske de gillar mig”.

Hon funderar kort.

– Det är en sån drivkraft som får folk med mindre talang än andra att hamna på rätt spår och ha en lång karriär i den här branschen.

Hon verkar räknar sig till en av dem.

– Är det något jag lärt mig under karriären är att alltid vara orädd. Jag var i Mexiko med fyra andra skådespelerskor som var mycket snyggare än jag. Hade rollen i ”Zorro” varit en skönhetstävling hade jag kunnat sticka hem direkt. Det var inte förrän jag fick läsa mot Antonio Banderas som producenten Steven Spielberg och regissören Marty Campbell sa att de hittat rätt person.

Hoppade av tåget

Hon uppger att hon med senaste filmen återfått den arbetsglädje hon hade då – i slutet av 1990-talet.

– Griselda påminde mig om varför jag vill vara i den här galna branschen och jobba som skådespelerska. Det har aldrig varit för solglasögonen och autograferna, aldrig för de röda mattorna. Jag har aldrig gjort det för att känna mig oinspirerad.

Men det var just det hon gjorde i början på 2000-talet, efter succéer med ”Traffic” och ”Chicago”. Lösningen blev att hoppa av Hollywoodtåget.

– Jag nobbade många projekt. Jag kände också att mina barn och min familj behövde mig mer.

Med sonen Dylan, 17, på college och dottern Carys, 14, på väg att bli självständig, är läget annorlunda.

Finaste produktionen

– Jag ångrar ingenting. Jag vet hur viktigt det är att finnas till hands under barnens tidiga år. Jag blir så stolt när folk ger dem en komplimang för sättet de beter sig på. De är min och min makes finaste produktion.

Båda går i sina föräldrars fotspår.

– Ingen skulle vara gladare än jag om de ville göra något annat. Men de vill vara i den här branschen. Efter att ha sett vad de uträttat på dramalektioner och i skolpjäser kan jag bara säga en sak: Se upp – för snart kommer två nya Douglas.

Zeta-Jones ler stolt.

– Hela min familj är så viktig för mig. Jag har kämpat hårt för att hålla ihop den.

Publisert: