”Han stal mina barn och förstörde mitt liv”

Gary Oldmans ex-fru talar ut om skräckäktenskapet

1 av 2 | Foto: AP
Donya Fiorentino och Gary Oldman under filmfestivalen i Cannes 1997.

avMathilde Albinsson

NÖJE

Donya Fiorentino, tidigare gift med Gary Oldman, säger att exmaken har förstört hennes liv.

Hon anklagar skådespelaren för att ha stulit hennes barn.

– Sanningen måste fram, säger hon i en intervju med The Daily Mail.

Gary Oldman är favorittippad på Oscarsgalan. Chansen är stor att skådespelaren kammar hem en prestigefylld vinst i kategorin ”bästa manliga skådespelare” för sin insats som Winston Churchill i ”Darkest hour”.

Donya Fiorentino, Oldmans tredje ex-fru, tänker inte stötta föredettingen under den spektakulära galakvällen.

Efter deras skilsmässa 2001 har Oldman gjort en strålande karriär i Hollywood – och vunnit den breda publikens hjärtan med roller som Sirius Black i ”Harry Potter”-filmerna och som kommissarie James Gordon i ”The dark knight rises”.

Men Donya Fiorentino vittnar om en destruktiv person bakom den populäre skådespelaren. I skilsmässopappren beskriver hon Oldman som en odåga till make, som spenderade massvis med pengar på alkohol och prostituerade. Gary Oldman svarar med att lyfta hennes eget tablettmissbruk, vilket ledde till att han fick vårdnaden om barnen i slutänden.

I dag försöker Fiorentino bygga upp förhållandet med sönerna. Och nu väljer hon att bryta tystnaden – och berättar öppenhjärtigt om de svåra åren med Oldman.

”Han stal mina barn”

– Han stal mina barn och förstörde mitt liv. Sanningen måste fram. Jag skulle vilja att Gary tar ansvar för sitt handlande. Kommer han det? Vem vet? Han har alltid förnekat allting, säger hon till The Daily Mail.

Hon beskriver deras fyra år långa äktenskap som en enda stor bilkrasch, i vilken hennes självkänsla fick sig en rejäl törn.

– Han är en utmärkt skådespelare. Var han en utmärkt make? Nej.

Och när skilsmässan var ett faktum hamnade barnen i kläm. Det är fortfarande ett bittert minne för Fiorentino.

– Det hände för länge sedan, men det var otroligt traumatiserande för mig för han slog mig framför barnen.

Blir hellre uppäten av en vithaj

Donya Fiorentino tvekade länge att ställa upp på intervjun, men stärkt av MeToo-upproret bestämde hon sig att ge sin historia.

– Jag vill att våra söner och världen ska veta sanningen. Jag skulle hellre bli uppäten av en stor vithaj än att genomgå det äktenskapet igen. Jag har 20 pund i min väska. Jag har inget annat han kan ta ifrån mig. Jag talar inte ut för att såra Gary. I själva verket vill jag honom väl. Han är en lysande skådespelare och han förtjänar sin Oscar till fullo. Men när du är nominerad måste du hålla en högre standard.

De hade båda tidigare alkoholmissbruk med sig i bagaget när de träffades. Donya Fiorentino tror att deras liknande bakgrunder och det faktum att de gifte sig så snabbt, bidrog till det kraschade äktenskapet.

”Hoppas Gary har mött sina demoner”

Hon hoppas kunna inspirera andra att tala mer öppet om destruktiva förhållanden.

– Jag har levt med mina demoner i år, men sanningen kommer alltid fram. Jag hoppas Gary har mött sina demoner. Min förhoppning är att han har uppnått den frid och det lugn som vi aldrig hade.

Gary Oldman har tidigare varit gift med Lesley Manville, Uma Thurman och Alexandra Edenborough. Han friade till sin femte, och nuvarande fru, Gisele Schmidt förra året iklädd sin Churchill-kostym från ”Darkest hour”.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo