Ernst Kirchsteiger

Ernst Kirchsteigers renovering av kvarnen var olaglig

Av: 

Kerstin Nilsson

NÖJE

I somras kunde tv-tittarna följa när Ernst Kirchsteiger byggde om den gamla kvarnen i Kånsta till en lyxig sommarbostad, med extra allt.

Nu slår länsrätten fast att renoveringen var olaglig.

”En våldtäkt av ett kulturarv” kallade grannarna Ernsts sommarprojekt – och vann.

I årets omgång av ”Sommar med Ernst” i TV4 fick tittarna följa när Ernst Kirchsteiger byggde om och renoverade den anrika Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun utanför Örebro.

Men ombyggnaden väckte starka känslor i bygden.

Många grannar runt omkring, som ville bevara kvarnen som ett kulturminne, blev upprörda och överklagade kommunens bygglov till länsrätten.

Den röda väderkvarnen, som byggdes 1858, drevs med både vind- och vattenkraft på sin tid och är den enda som finns kvar i hela Sverige.

Nu har länsrätten gett byborna rätt.

Länsstyrelsen upphäver bygglovet och ger kommunen bakläxa på handläggningen, skriver Nerikes Allehanda.

Hallsbergs kommun beviljade produktionsbolaget som gör ”Sommar med Ernst” bygglov den 12 april och betalade 580 000 kronor till bolaget för att de skulle rusta kvarnen.

Men – kommunen missade att informera byborna om att kvarnen skulle byggas om till fritidsbostad och bli en inspelningsplats.

Dessutom missade kommunen att skicka ut bygglovshandlingar till de berörda grannarna och ge dem chans att yttra sig i ärendet.

Först två månader efter att bygglovet beviljats fick grannarna handlingarna – då var det redan försent: Kvarnen var redan ombyggd.

Därför upphävs nu bygglovet.

– De skickade ut bygglovshandlingar till många här ute - men inte till oss i samfälligheten fast vi finns precis intill, säger Suzann Bernsgården till Nerikes Allehanda.

Hon är uppvuxen i närheten av kvarnen och delägare i samfälligheten Kånsta S:1 som ligger i direkt anslutning till kommunens fastighet med väderkvarnen.

Tillsammans med tre andra delägare överklagade hon bygglovet – och har nu fått rätt.

– Framför allt handlar det om det kulturhistoriska värdet. Det är på tok för stora ändringar att bygga om kvarnen till fritidshus. Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den, säger Suzann Bernsgården till Nerikes Allehanda.

Ernst Kirchsteiger bemötte i somras grannarnas kritik i Aftonbladet:

– Jag har gott samvete, och jag vet att jag gör allt som står i min makt för att bevara det svenska kulturarvet. Det handlar inte om att jag vill förvandla mina byggnader till något annat. Utan att de ska få stå kvar, och att de ska hedras, sa han då.

Aftonbladet har sökt Ernst Kirchsteiger.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter bråken: så ändrar TV4 i ”Sommar med Ernst”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ernst Kirchsteiger

Kånsta

Kånsta kvarn

Renovering

AB Voice