GW om ”Veckans brott”: Det roligaste jag har gjort i mitt liv

Nu läggs SVT-långköraren ner – Camilla Kvartoft: Dags att göra något nytt

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i ”Veckans brott” 2013.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i ”Veckans brott” 2013.

Det blev elva år – och 210 program.

Nu läggs ”Veckans brott” ner.

– Det känns vemodigt och lite overkligt att det är över, säger programledaren Camilla Kvartoft.

Det var tack vare kriminalprofessor Leif GW Persson som Camilla Kvartoft tog klivet in i tv-rutan. berättar han.

– Det var 19 olika som provade för programledarrollen. Jag tror att hon var nummer tio och så fort hon hade gjort sitt så sa jag: "Jag har bestämt mig, det blir hon", säger Leif GW Persson.

– Jag är väldigt förtjust i Camilla, både professionellt och privat, hon är en alldeles utmärkt person. Det är den bästa anställning SVT har gjort på många år och jag är glad och stolt över att jag spelade en aktiv roll i den processen.

GW: Det roligaste jag gjort

Programmet blev en succé. Bara i Sverige låg tittarsiffrorna på 1,5 miljoner. Sedan tillkom ytterligare 800 000 tittare i Finland, Danmark och Norge.

– Att göra programmet med Camilla är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Det var en sanslös framgång. Vi gjorde riktigt bra program. Det var den där mixen folk gillade med nyheter, gamla fall och det folkbildande inslaget med kriminalteknik och man fick följa utställningar och såna saker, säger han.

Camilla Kvartoft, programledare för ”Veckans brott”, tillsammans med Johanna Björkman, advokat, Nadim Ghazale , polis, samt Christoffer Carlsson, författare och kriminolog.
Camilla Kvartoft, programledare för ”Veckans brott”, tillsammans med Johanna Björkman, advokat, Nadim Ghazale , polis, samt Christoffer Carlsson, författare och kriminolog.

När GW lämnade "Veckans brott" efter cirka åtta år ändrade programmet inriktning något. Det gick mot att bli mer av ett samhälls- och aktualitetsprogram.

– Det har varit min lilla baby som jag och redaktionen har vårdat. Det har inte handlat lika mycket om mordgåtor och historiska fall, utan mer om att vi är relevanta i den kriminalpolitiska debatten och har gått mot nyheter, säger Camilla Kvartoft.

Kvartoft: Dags att göra något nytt

Hon säger att beslutet om nedläggning togs ”för rätt länge sedan”.

– Och jag var med på noterna. Man vill ge plats för nya program. SVT vill förnya sig hela tiden och kriminalfrågor och brott bevakas numera av nyheterna på ett helt annat sätt. Man ser nog att man täcker upp det behovet. Det är klart att det känns tråkigt och nostalgiskt, men jag känner också att det är dags att göra något nytt.

Efter mer än ett decennium och drygt 200 program är minnena många.

– Jag och Leif sände ihop i åtta år och det är klart att det var helt fantastiskt att få bilda par med Sveriges största tv-personlighet. Det hände ju alltid någonting kring Leif – och vi gjorde många roliga och spännande program.

GW:s fajt med Lambertz

Ett av dem var sammandrabbningen mellan GW och förre justitiekanslern Göran Lambertz som handlade om rättsskandalen när det gäller Thomas Quick, som senare bytte namn till Sture Bergwall.

– Det var ju en historisk sändning. Det är många som kommer ihåg och pratar om den än i dag. Det var en kraftmätning i studion när Lambertz försvarade domarna mot Sture Bergwall. Han friades ju från alla mordanklagelser, säger Camilla Kvartoft.

– Han höll på med Quick där och jävlades. Honom är jag inte så glad i, säger GW.

Hösten 2010 togs dubbelmordet i Linköping upp. Åttaårige Mohamed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson höggs ihjäl den 19 oktober 2004. Polisen kunde säkra mordvapnet och en mössa, men lyckades inte hitta gärningsmannen då.

– Sedan att vi var med om att polisen löste morden 16 år senare … Man hade ju tänkt att det faktiskt skulle gå att lösa, att den misstänkte var i livet. Det var en stor sak, säger Camilla Kvartoft.

Förra årets avslöjande smäller också högt.

– Jag gjorde mitt vanliga kollsamtal till Palmeåklagaren Krister Petersson inför årsdagen av mordet på Olof Palme och han bara slänger ur sig att han ska berätta vem som är ansvarig för Palmemordet före sommaren. Jag bara häpnade, jag hade inte riktigt räknat med att få vara med om det under "Veckans brotts" tid. Sedan kan man tycka vad man vill om resultatet, säger Camilla Kvartoft.

Aftonbladet har sökt Helena Olsson, programbeställare för nyheter, samhälle och dokumentär, för en kommentar. På SVT:s blogg skriver hon:

"Elva år är en lång tid, tv-vanor förändras, brottsbevakning har hittat in i många nya format och Camilla längtar med tidens rätt efter nya utmaningar. SVT ska både vårda tittarnas favoriter och samtidigt förnyas och förändras i takt med publikens förväntningar på oss. Och om vi inte då och då säger hej då kommer vi aldrig kunna göra nytt. Självklart kan tyckas, men det är inte utan att det gör ont."

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE